latinica  ћирилица
02/08/2024 |  08:28 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Radić: Cilj - olakšati poslovanje građanima i pravnim licima (VIDEO)

Fizička i pravna lica u Srpskoj za poslove prometovanja nepokretnostima kod notara od 1. avgusta ne moraju donositi uvjerenja Poreske uprave o stanju poreskih obaveza za nepokretnost, jer aplikacija Elektronski pristup notara bazama podataka omogućava svim notarima u Srpskoj direktan pristup sistemu za izvještavanje Poreske uprave Srpske koji se odnosi na stanje poreskih obaveza za nepokretnost, kao i izvještaj o suvlasnicima.
Borislav Radić - Foto: RTRS
Borislav RadićFoto: RTRS

Borislav Radić, predsjednik Notarske komore Republike Srpske, istakao je gostujući u našem Јutarnjem programu, da je cilj primjene aplikacije da se građanima i pravnim licima koji budu vršili prenos vlasništva nad nepokretnosti olakša poslovanje tako što neće morati odlaziti u nadležne poreske uprave po uvjerenje o stanju poreskih obaveza za nepokretnost koju prometuju, kao što je to do sada bila praksa.

Pojasnio je da notar prilikom sačinjavanja isprave direktno izvršava elektronski uvid u evidencije Poreske uprave i prilaže uvjerenje uz ispravu.

- Poreska uprava godišnje izda preko 80.000 uvjerenja koja se inače traže u notarskim kancelarijama, tako da vjerujem da će od sada broj građana koji posjećuju Poresku upravu biti znatno manji - rekao je Radić.

Dodaje da, ukoliko stranka, odnosno poreski obveznik nije prijavio nepokretnost koja je predmet notarske obrade nadležnoj Poreskoj upravi neće moći dobiti uvjerenje te će biti upućen od strane notara u Poresku upravu da izvrši prijavu nepokretnosti po propisanoj proceduri Poreske uprave.

Radić je napomenuo i da je sa Ministarstvom unutrašnjih poslova potpisan sporazum o elektronskoj razmjeni podataka, a da će koordinaciju i nadzor vršiti Ministarstvo pravde.

Dodao je da će uvezivanje sistema sa MUP-om Srpske nastupiti kroz par dana, a da uskoro slijedi i potpisivanje sporazuma za Geodetskom upravom.