latinica  ћирилица
02/08/2024 |  09:40 ⇒ 09:53 | Autor: SRNA

"Konakovićev obračun sa SDA pokušaj da se Srpskoj ospore ustavne nadležnosti"

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da inicijativu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara za raskidanje sporazuma sa Srbijom o policijskoj saradnji vidi kao pokušaj da se Republici Srpskoj ospori nadležnost koju ima po Ustavu BiH.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Konaković sa takvom inicijativom želi da pokaže da je to nešto što je uspostavljeno za vrijeme vlasti SDA. I to jeste tako - konstatovao je Kovačević i dodao da je to sitnopolitička inicijativa koja se tiče isključivo Federacije BiH.

On je naveo da je inicijativa za rušenje ovog sporazuma suprotna stalnim pričama o potrebi saradnje na nivou BiH, regiona, sa zemljama EU, ocijenivši da bi se time poslala loša poruka jer u BiH žive Srbi, koji su konstitutivan narod.

Kovačević je objasnio da je predviđena saradnja policije iz Republike Srpske i Republike Srbije kojoj bi turisti mogli da se obrate u slučaju da im je potrebna neka pomoć.

- Takvu identičnu saradnju Srbija ima sa Hrvatskom i srpski policajci borave u ključnim turističkim mjestima u Hrvatskoj, gdje su na raspolaganju srpskim turistima koji u tom periodu borave u Hrvatskoj i u istom tom periodu policajci iz Hrvatske budu u Srbiji - precizirao je Kovačević.

On smatra da ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić nije dobro postupio kada je odustao od razmjene policajaca poslije kampanje u FBiH usmjerene protiv ovog sporazuma.

- Ne možete svaki put kad se neka budala javi da odustanete od dobrih projekata - konstatovao je Kovačević za sarajevsku TV Alfa.

Ističući da se u političkom Sarajevu sve što dolazi iz Srbije pokušava predstaviti negativno, Kovačević je ocijenio da bi i i pošiljka kolača iz Srbije bila dočekana uvredama.

On je podsjetio na situaciju u vrijeme pandemije virusa korona kada je Srbija zemljama u okruženju ustupila značajne količine vakcina, na čemu su se Sjeverna Makedonija i Crna Gora zvanično zahvalile, dok je tadašnji ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković rekla da su to neke stare vakcine.

- I to u trenutku kada nije bila sposobna da nabavi nijednu. Dakle, samo se radi o tome da je to dolazilo iz Srbije, kada je predstavljalo nasušnu potrebu građana u BiH - naveo je Kovačević.

On je ponovio stav predstavnika Srpske da u Savjetu ministara neće biti podržana Konakovićeva inicijativa kojom neko želi da ospori nadležnost koju Republika Srpska ima po Ustavu.

- MUP Srpske ima ustavnu nadležnost da sarađuje sa MUP-om Srbije. Pogotovo kada postoji i međudržavni sporazum između Srbije i BiH - napomenuo je Kovačević.

Ističući da BiH nije potrebno raskidanje bilo kakvih regionalnih sporazuma, Kovačević se založio za jačanje saradnje sa zemljama regiona, imajući u vidu da je to jedan od ključnih prioriteta za evropske interacije.

Kovačević je podsjetio da se u BiH stalno govori o dodatnoj centralizaciji, za čim nema nikakve potrebe, ukazavši da treba da se poštuje Ustav, onako kako je napisan i da se međusobno uvažavaju, u skladu sa Ustavom postižu dogovore i na osnovu toga idu prema EU.

Prema njegovim riječima, upravo na tom principu u ovom mandatu Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH napravljen je iskorak u donošenju odluka i usvajanju zakona, što je rezultiralo dobijanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU.