latinica  ћирилица
02/08/2024 |  10:07 ⇒ 10:07 | Autor: SRNA

MOK stao u odbranu svoje odluke

Međunarodni Olimpijski komitet /MOK/ stao je u odbranu svoje odluke da dozvoli dvojici boksera da se na Igrama u Parizu takmiče u ženskoj kategoriji iako prethodno na Svjetskom prvenstvu nisu ispunili zahtjeve za rodnu ravnopravnost, navodeći da je spor dodatno podstaknut "pogrešnim informacijama", piše britanski dnevnik "Fajnenšel tajms".
Sjedište MOK-a u Lozani (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI) -
Sjedište MOK-a u Lozani (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

Odluka MOK-a da dozvoli Alžircu Imanu Helifu da učestvuje u ženskoj kategoriji boksa na Igrama izazvala je kritike italijanskog premijera Đorđe Meloni. Njegova protivnica na jučerašnjem meču Anđela Karini povukla se iz meča neposredno nakon početka.

Ona je kasnije izjavila da se povukla kako bi "sačuvala život" nakon udarca Helifa kojim joj je povrijeđen nos.

Melonijeva je kritikovala MOK jer, kako je navela, nije uspjela da zaštiti sportistkinje i sačuva takmičenje. Ona je istakla da, uz nivoe testosterona u krvi alžirskog sportiste, takmičenje ne izgleda kao pošteno.

Helif se takmičio na Igrama u Tokiju 2021. godine ali je jedan od dvojice boksera kojima je prošle godine Međunarodna bokserska asocijacija /IBA/, uz Tajvanca Lin Јutinga, nije dozvolila učešće na Svjetskom šampionatu jer ne ispunjavaju kriterijume da se takmiče kao žene.

Međutim, obojici je MOK dozvolio učešće na Igrama u Parizu.

Prema pisanju lista, situaciju dodatno komplikuje činjenica da je i samu IBA-u diskvalifikovao MOK 2019. godine usljed zabrinutosti zbog njihovih finansija, morala i rukovođenja. MOK je od tada preuzeo privremenu administraciju nad boksom na Olimpijadi i stao je u odbranu svog stava, navodeći da su dvojica sportista "žrtve iznenadne i arbitražne odluke IBA".