latinica  ћирилица
02/08/2024 |  10:38 ⇒ 12:18 | Autor: RTRS

U Šušnjaru kod Sanskog Mosta obilježeno 83 godine od stradanja 5.500 Srba; Dodik: Otpočeti izgradnju hrama (FOTO/VIDEO)

U Šušnjaru kod Sanskog Mosta obilježeno je 83 godine od stradanja 5.500 Srba.
Milorad Dodik u Šušnjaru - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik u ŠušnjaruFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

U Memorijalnom kompleksu Šušnjar služen je parastos za 5.500 Srba ubijenih na Ilindan, a u ovom ustaškom zločinu ubijeno je i 50 Јevreja.

Položeni su i vijenci na spomenik.

U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu prethodno je služena liturgija.

Obilježavanju je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je izjavio je da se mora otpočeti gradnja hrama u Šušnjaru kod Sanskog Mosta koji će trajno svjedočiti da je ovdje tokom NDH počinjen genocid nad Srbima.

- Svjedoci smo da narod koji žele da živi sA nama hoće da tu etiketu nametne Srbima računajući na neke od nas da bi mogli biti naivni. Kao da nije bilo ni istorije niti stradanja. Nude nam da budemo u BiH, a smatraju da nemamo pravo na Republiku Srpsku. Da smo tada imali Srpsku ne bi bilo Šušnjara i drugih stratišta - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da riječ Šušnjar izaziva osjećaj tuge, ali i nepravde jer je ovdje prije 83 godine ubijeno 5.500 Srba i 50 Јevreja u samo dva dana, a ustaše koje su to učinile poslije Drugog svjetskog rata nisu kažnjeni već su se slobodno kretali i radili.

- Šušnjar je poslije Јasenovca, Donje Gradine i Garavica naša bolna rana i jedno od najvećih srpskih stratišta - rekao je zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Duško Došenović tokom obraćanja u Memorijalnom centru na Šušnjaru za 5.500 Srba i 50 Јevreja ubijenih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj  na Ilindan prije 83 godine.

Dodao je da ovdje, pred stravičnom istinom, svaki čovjek zanijemi uz činjenicu da masovne grobnice i ova krvlju natopljena zemlja kriju 5.500 Srba ubijenih na Ilindan 1941. godine pod okriljem zloglasne NDH.

Teško je danas biti Srbin u Šušnjaru kod Sanskog Mosta gdje su prije 83 godine ustaše počinile zločin nad 5.500 Srba i 50 Јevreja, izjavio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Strahinja Erac.

On je istakao da su na ovom mjestu za vrijeme Drugog svjetskog rata ubijeni nevini Srbi.

Obilježavanju su prisustvovale i porodice i potomci žrtava stradalih na Šušnjaru 1941.godine, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, pomoćnik ministra rada Republike Srpske Nebojša Vidaković i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Među prisutnim su bili i predsjednik Opštinskog vijeća Bosanskog Petrovca Nemanja Davidović, zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Duško Došenović, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

U naselju Milin Birt predviđeno je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenik žrtvama ustaškog terora.

Sanski Most - parastos (Foto: RTRS)

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.