latinica  ћирилица
02/08/2024 |  10:59 ⇒ 10:59 | Autor: sputniknews.com

Sijarto: Hrvatska nepouzdana za tranzit nafte u Mađarsku i Slovačku

Hrvatska je nepouzdana zemlja kad je u pitanju snabdijevanje naftom Mađarske i Slovačke, a nakon što je Kijev obustavio tranzit nafte iz Rusije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Peter Sijarto - Foto: RTRS
Peter SijartoFoto: RTRS

- Hrvatska je jednostavno nepouzdana zemlja za tranzit. Od početka (sukoba u Ukrajini) podigli su taksu na tranzit toliko da ona pet puta premašuje prosječnu tržišnu vrijednost - napisao je on na stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je takođe onemogućila MOL da dugoročno koristi transportne kapacitete.

Ministar je istakao da će "obustava isporuka nafte sa istoka ostaviti Mađarsku i Slovačku na milost i nemilost nepouzdanoj tranzitnoj zemlji".

Prethodno su se Budimpešta i Bratislava obratile EK zbog dejstava Ukrajine, koja je obustavila tranzit nafte ruske kompanije Lukoil preko svoje teritorije.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je na sjednici Vlade da je Zagreb zvanično obavijestio Evropsku komisiju, kao i Mađarsku i Slovačku o spremnosti da dvije zemlje snabdijeva naftom preko jadranskog naftovoda "Јanaf".

Preliminarna analiza situacije povodom odluke Ukrajine da blokira tranzit ruske nafte preko svoje teritorije pokazala je da nije ugroženo snabdijevanje Mađarske i Slovačke, izjavio je predstavnik Evropske komisije.

Evropska komisija je 5. decembra 2022. godine, u okviru sankcija Rusiji, zabranila morske isporuke ruske nafte u zemlje EU, ali su Mađarska i Slovačka obezbedile pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom do kraja 2025. godine. Ova klauzula je izazvala aktivno protivljenje Evropske komisije.

Ukrajina je 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije Lukoil preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Snabdijevanje ovih zemalja energentima iz Rusije se odvija preko gasovoda "Družba", koji prolazi preko teritorije Ukrajine.