latinica  ћирилица
02/08/2024 |  11:14 ⇒ 16:21 | Autor: TANЈUG

Pupovac: Tražimo trajnu obustavu radova i zaustavljanje devastacije rijeke Une

Tražimo potpunu i trajnu obustavu radova i zaustavljanje bilo kakve dalje devastacije rijeke Une, rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i istakao da u zapostavljenim opštinama radi šta ko hoće.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

Devastacija na zaštićenom hidrološkom spomeniku vrela Une, dijelu evropske ekološke mreže Natura 2000, nastavlja se skoro mjesec od početka izgradnje nelegalne mini hidroelektrane.

Investitor, firma Pipra, još uvijek nesmetano uništava okolinu u Donjoj Suvaji, rijeka je zamućena, a mještani su usred temperaturnih ekstrema u julu, nekoliko dana bili bez dotoka vode iz starog seoskog vodovoda.

U utorak je Državni inspektorat utvrdio da investitor gradnje mini hidroelektrane nema sve važeće dozvole, ali uprkos tome je u srijedu firma Pipra, u vlasništvu Saše Svaline, nastavila radove.

Za investitora je na posao prionula i policija, koja je legitimisala saborsku poslanicu Draženku Polović (Možemo!) koja je s tridesetak revoltiranih mještana stajala pored gradilišta.

Portal hrvatskog nedjeljnika Novosti piše da još uvijek ne postoje garancije da će investitor biti spriječen u nastavku uništavanja okoline u Donjoj Suvaji, posljedice čijeg štetnog djelovanja su vidljive na samom zaštićenom lokalitetu.

U četvrtak je stoga oko ove teme sazvana konferencija za štampu u Srpskom narodnom vijeću (SNV), poslanik SDS S-a Milorad Pupovac podijelio je s javnošću zabrinutost i najnovije informacije u vezi s devastacijom Une. Pupovac je kazao da su se izvođači oglušili na obustavu radova pa je bilo nužno hitno reagovati.

- Tražimo potpunu i trajnu obustavu radova i zaustavljanje bilo kakve dalje devastacije rijeke Une. Tražimo da se hitno zatraži upravni nadzor nad okolnostima pod kojima je izdata građevinska dozvola, i da se dozvola stavi van snage - rekao je Pupovac.

Dodao je da postoje ozbiljne indicije da su dosadašnja postupanja išla na ruke investitoru, te da čak i ona ograničenja koja su bila postavljena, nisu poštovana.

Istakao je da vrela Une nisu jedino mjesto na kojem dolazi do devastacije prirode i nepoštovanja zakona. Podsjetio je na probleme u Štrbačkom buku i Erveniku, te na Crno Brdo u Ravnim kotarima, o čemu su Novosti već pisale.

- Radi se o zapostavljenim opštinama za koje se misli da se u njima može raditi sve što se hoće - zaključio je Pupovac.