latinica  ћирилица
02/08/2024 |  11:37 ⇒ 13:46 | Autor: RTRS

Naplata javnih prihoda veća za skoro 300 miliona KM (FOTO)

Poreska uprava Republike Srpske za sedam mjeseci ove godine prikupila 2,373 milijarde KM javnih prihoda. Naplata javnih prihoda veća za skoro 300 miliona KM, saopšteno je danas iz ove uprave.
Poreska uprava Republike Srpske - Foto: RTRS
Poreska uprava Republike SrpskeFoto: RTRS

Ovi podaci su potvrda da je trend rasta naplate javnih prihoda konstanta i vidljiva kroz činjenicu da je za sedam mjeseci 2024. godine naplaćeno 288 miliona KM, odnosno 14 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine, dok u odnosu na isti period 2022. godine taj rast iznosi čak 585 miliona KM, odnosno 33 odsto.

- Ovako dobri rezultati u naplati javnih prihoda rezultat su, ne samo rada Poreske uprave Republike Srpske, nego i povećanja stepena odgovornosti poreskih obveznika kada je u pitanju izvršavanje obaveza i, uopšte, povećanju svijesti građana o plaćanju poreza. Takođe, ovi podaci pokazuju da su u Republici Srpskoj nastavljena pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta, te da Poreska uprava pravovremeno provodi aktivnosti na redovnoj naplati, a što se direktno oslikava i na konačno stanje na računu javnih prihoda Srpske - navodi se u saopštenju.

Poreska uprava, podaci (Ustupljena fotoghrafija)

Kako se naglašava, sve kategorije javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave bilježe rast u odnosu na isti period prošle godine.

- Doprinosi, koji čine 60 odsto ukupno prikupljenih prihoda, u 2024. godini naplaćeni su u iznosu od 1,431 milijarda KM, što je za 156 miliona KM ili 12 odsto više nego u istom periodu prethodne godine - podaci su PU.

Navode da direktni porezi, od čega najveći dio čine porez na dobit i porez na dohodak, za prvih sedam mjeseci 2024. godine naplaćeni su u iznosu od 579 miliona KM, što je za 115 miliona KM ili 25 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Kod ostalih javnih prihoda, dodaju, naplata je iznosila 329 miliona KM, što je za skoro 16 miliona KM više u odnosu na isti period prethodne godine.

- Što se tiče samo jula ove godine, naplata je iznosila 336,8 miliona KM, što je za 44 miliona KM ili 15 procenata više nego u istom mjesecu prošle godine, te je takođe zabilježen značajan rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa - ističu u PU Srpske.