latinica  ћирилица
02/08/2024 |  11:52 | Autor: RTRS

Deklaracija - najveći kolektivni uspjeh srpskog naroda

Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojena na Svesrpskom saboru i ratifikovana u parlamentima Republike Srpske i Republike Srbije, predstavlja najveći kolektivni uspjeh srpskog naroda sa obje strane rijeke Drine, ali i svih Srba širom svijeta, ističu iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.
Organizacija starješina VRS - Foto: RTRS
Organizacija starješina VRSFoto: RTRS

- Ovo je najznačajniji istorijski dokument za srpski narod od kraja Drugog svjetskog rata do danas. Ovom deklaracijom prvi put u istoriji srpskog naroda utvrđuju se garancije za zaštitu srpskog naroda u regionu, ali i šire - saopšteno je iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.

U saopštenju se ističe da se to odnosi na sve oblasti djelovanja, a posebno na očuvanje kulture, jezika, ćirilice, ekonomije, zaštite životne sredine, prava srpskog naroda na život u demokratskim uslovima mira i stabilnosti, prava na odbranu od nasilne asimilacije, otimanja imovine, ugrožavanja institucija, od podaništva i majorizacije, čiji pokušaji su sve drskiji i agresivniji, posebno u BiH.

Navodi se i to da je Deklaracija opšte dobro ne samo za Srbe, već i za pripadnike ostalih naroda u regionu, prije svega zato što promoviše mir i stabilnost u cijelom regionu, ali i svijetu.

- S obzirom na to da su osnovna opredjeljenja i principi u Deklaraciji zasnovani na univerzalnim ljudskim pravima, koja imaju i svi drugi narodi širom svijeta, kao i trajnoj orijentaciji ka rješavanju svih problema u uslovima mira i stabilnosti, Deklaracija može značajno doprinijeti harmonizaciji odnosa svih dobronamjernih ljudi u regionu, zalaganjem za neupitno poštovanje međunarodnog prava, međunarodnih sporazuma i ugovora, odnosno opšteprihvaćenih međunarodnih demokratskih standarda - dodaje se u saopštenju.

Iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske napominju da je prioritet poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244, što je glavni uslov za suživot u budućnosti i zbog toga je Deklaracija dobra za sve narode u regionu.

- Poseban kvalitet Deklaracije je to što poziva na mir i stabilnost, na poštovanje drugih, na potrebu poštovanja svih žrtava ratova iz devedesetih godina prošlog vijeka, bez obzira kojem narodu, vjeri i religiji pripadaju. Srpski narod ne traži ništa drugo osim da se poštuju i njegove žrtve, kao što i on poštuje sve druge žrtve nesrećnih ratova - navodi se u saopštenju.

Iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske dodaju da će svi koji nisu u parlamentarnim procedurama podržali ovu deklaraciju imati priliku i vremena da se pokaju.

- Istorija je neumoljiva. Svi ostali moraju predano raditi na njenom sprovođenju - zaključili su iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske.