latinica  ћирилица
02/08/2024 |  12:07 ⇒ 12:10 | Autor: RTRS

Ljetna škola filma od 19. do 29. avgusta; Učestvuje 29 polaznika iz Srpske (FOTO)

Audio-vizuelni centar Republike Srpske u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Studentskim kulturnim centrom Univerziteta u Banjaluci organizuje od 19. do 29. avgusta 2024. godine Ljetnu školu filma 2024.
Ljetnja škola filma - Foto: Ustupljena fotografija
Ljetnja škola filmaFoto: Ustupljena fotografija

U ovogodišnjoj školi filma učestvovaće 26 polaznika - srednjoškolaca iz cijele Republike Srpske.

Prijave na radionicu su se obavljale putem Јavnog poziva koji je bio otvoren od 3. do 18. juna 2024. godine. Stručni žiri je birao polaznike na osnovu propozicija konkursa.

Učesnici imaju priliku da prođu kreativni proces od ideje do premijere, a rezultat radionice Ljetna škola filma je zajednički snimljen film. Cilj je upoznavanje srednjoškolaca Republike Srpske sa audio-vizuelnim djelatnostima kroz teoretski i praktični pristup kako bismo ojačali svijest mladih o značaju filmske umjetnosti u Republici Srpskoj, kako bi stekli uvid u zanimanja u okviru filmske umjetnosti, doznali kakve potencijale imamo u ovoj oblasti i kako bismo uporedo razvijali kvalitetnu filmsku publiku.

Ljetna škola filma

Edukatori o filmskoj umjetnosti su predavači sa Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i to: scenario, Mario Ćulum, režija, Saša Hajduković, kamera, Draško Gajić, scenografija i kostimografija, Dragana Purković Macan, zvuk Igor Suzić, montaža Aleksandar Јurić i produkcija Sonja Đurić.

Prošle godine je Ljetna škola filma vrlo uspješno realizovana sa polaznicima Studija glume "Јazavac". Prva Ljetna škola filma odvijala se od 17. do 27. avgusta 2023. godine. Rezultat je bila svečana premijera filmova nastalih u okviru ove škole. Radionica je imala veliki odaziv i pokazala odlične rezultate.

S obzirom na prošlogodišnji uspjeh, Audio-vizuelni centar Republike Srpske je odlučio da i ove godine organizuje Ljetnu školu filma, ali na nivou cijele Republike Srpske.

- Određeni broj polaznika sa afinitetima usmjerenim ka umjetnosti, a koji su učestvovali u Ljetnoj školi filma prošle godine, opredijelio se da studira na nekim od smjerova na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci nakon što su spoznali prednosti ovih zanimanja što smatramo izuzetnim uspjehom. Kompletan događaj, uključujući i smještaj polaznika, biće u Kampusu Univerziteta u Banjaluci - kaže direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić.

Ističe da će polaznici tokom trajanja radionice biti podijeljeni u timove.

- U planu je da svaki tim snimi jedan kratki film koji će činiti omnibus od tri filma koji će premijerno biti prikazani 29. avgusta na svečanom zatvaranju Ljetne škole filma, što će osmisliti i organizovati sami polaznici. Izuzetno se radujemo ovogodišnjoj školi filma i odbrojavamo dane do njenog početka - rekla je Ljubojevićeva.