latinica  ћирилица
02/08/2024 |  12:11 ⇒ 12:20 | Autor: TANЈUG

Ambasadori Kvinte Kurtiju: Ne podržavamo promjenu statusa za most na Ibru

Ambasadori zemalja Kvinte u Prištini sastali su se danas sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, a nakon sastanka američki ambasador DŽefri Hovenijer rekao je da su obavijestili Kurtija da vlade zemalja Kvinte, u konsultaciji sa NATO-om ne mogu da podrže bilo kakvu promjenu sadašnjeg statusa mosta na Ibru.
Kosovska Mitrovica (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Kosovska Mitrovica (Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI)

- Mi, predstavnici Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država sastali smo se sa Kurtijem da ga obavijestimo da naše vlade u konsultaciji sa NATO-om ne mogu da podrže bilo kakvu promjenu trenutnog statusa mosta u Mitrovici u ovom trenutku - rekao je Hovenijer, prenosi Reporteri.

Kako se navodi do sastanka ambasadora Kvinte sa Kurtijem je došlo nakon duže rasprave Prištine i EU oko tog pitanja.

Portparol EU Peter Stano izjavio je ranije da bi to pitanje trebalo rješavati samo u dijalogu, dok je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak prošlog mjeseca podsjetio da je otvaranje mosta u Kosovskoj Mitrovici predmet dva sporazuma postignuta tokom dijaloga.

Sa tim se složio i komandant Kfora Ozkan Ulutaš koji je takođe rekao da svaka odluka u vezi sa mostom u Kosovskoj Mitrovici mora da se donese u okviru dijaloga uz posredovanje EU.