latinica  ћирилица
02/08/2024 |  12:50 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Vučić sa Siljanovskom Davkovom: Јačanje partnerstva sa S. Makedonijom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poželio je dobrodošlicu predsjednici Republike Sjeverne Makedonije Gordani Siljanovskoj Davkovoj, koju je dočekao u manastiru Prohor Pčinjski i istakao da ova posjeta predstavlja odličnu priliku za jačanje partnerstva i afirmaciju zajedničkih vrijednosti Srbije i Sjeverne Makedonije u cilju napretka i razvoja cijelog regiona.
Vučić sa Siljanovskom Davkovom (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav) -
Vučić sa Siljanovskom Davkovom (Foto: Instagram/buducnostsrbijeav)

- Manastir Sveti Prohor Pčinjski je najbolje mjesto za ovaj susret, jer simbolizuje sponu između Srbije i Sjeverne Makedonije, ukorenjenu u zajedničkoj tradiciji, kulturi i izazovnim istorijskim okolnostima koje su oblikovale identitete naših naroda. Upravo je i Ilindan, odnosno Ilinden, još jedna dodirna tačka na kojoj treba da temeljimo dalje povezivanje naših dviju zemalja - napisao je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je zahvalio i arhiepiskopu i mitropolitu vranjskom Pahomiju i igumanu manastira arhimandritu Metodiju, na, kako je naveo, "srdačnom dočeku i izuzetnom gostoprimstvu u ovoj velikoj svetinji, koja gotovo hiljadu godina predstavlja mjesto okupljanja, povezivanja i duhovne obnove".

Nakon obilaska manastira uslijedio je razgovor dvoje predsjednika, nakon koga će se obratiti medijima.