latinica  ћирилица
02/08/2024 |  13:14 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Ministarstvo pravde Srpske: Preduzete aktivnosti da se isplate dugovanja advokatima

Ministarstvo pravde Republike Srpske navodi da su već preduzete aktivnosti, posredstvom Ministarstva finansija Srpske kako bi dugovanja advokatima bila isplaćena u što kraćem roku, te da su veoma optimistični u vezi sa brzom realizacijom isplate, obzirom da se prema izvršenim analizama, ne radi o visokom iznosu dugovanja sudova u Srpskoj.
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo pravde (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Ministarstvo pravde je reagovalo povodom organizovanja protesta sa obustavom rada i zastupanja advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i pred Sudom BiH.

U svom saopštenju navode da je Advokatska komora Republike Srpske u julu 2024. godine, obavijestila Ministarstvo pravde Republike Srpske o namjeri organizovanja protesta sa obustavom rada i zastupanja advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i pred Sudom BiH, počev od 01. avgusta 2024. godine.

- Povodom najavljenog protesta, u prostorijama Ministarstva pravde Republike Srpske održana su tri sastanka sa predstavnicima Advokatske komore Republike Srpske, kako bi se prevazišla postojeća situacija i kako bi se u što kraćem roku zajednički došlo do odgovarajućeg rješenja. Predstavnici Advokatske komore Republike Srpske su upoznati sa činjenicom da Ministarstvo pravde Republike Srpske nije nadležno za vršenje isplata naknada za odbrane advokata po službenoj dužnosti, ali i da su već preduzete aktivnosti, posredstvom Ministarstva finansija Republike Srpske kako bi dugovanja bila isplaćena u što kraćem roku, te smo veoma optimistični u vezi sa brzom realizacijom isplate, obzirom da se prema izvršenim analizama, ne radi o visokom iznosu dugovanja sudova u Republici Srpskoj - ističe se u saopštenju.

Kažu da se pregovori sa predstavnicima Advokatske komore Republike Srpske u vezi sa predloženim izmjenama tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata vode već duže vrijeme iz razloga što je "istim predviđeno značajno uvećanje visine nagrade i naknade za rad advokata u svim postupcima, koje bi po našem mišljenju kao takvo izazvalo negativne finansijske efekte kako za budžet, tako i za građane i poslovnu zajednicu".

- Ministarstvo pravde Republike Srpske je smatralo nužnim da ne izda saglasnost na predložene izmjene tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata jer je istima predloženo veliko povećanje troškova za rad advokata. Prema predloženim izmjenama tarife došlo bi do povećanja vrijednosti boda za 50 odsto, te bi vrijednost boda iznosila tri KM umjesto dosadašnjih dvije KM, povećao bi se i broj bodova za rad advokata u svim postupcima (što uključuje i nove „podjele“ po vrijednostima i vrstama spora), kako u krivičnom tako i u parničnom postupku, zatim bi se povećao broj bodova za davanje savjeta i mišljenja (20 umjesto dosadašnjih 10 bodova), kao i nagrada za vrijeme (za svaki čas odsustva iz kancelarije 40 umjesto dosadašnjih 30 bodova) - objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo pravde Republike Srpske je, kako kažu, koristeći troškovnike iz sudskih predmeta, u parničnom i krivičnom postupku, izradilo ogledne primjere uporednog prikaza troškova po dosadašnjoj i novoj predloženoj tarifi, gdje je ustanovljeno da bi predloženim izmjenama tarife u nekim postupcima došlo do povećanja naknade za rad advokata čak u trostrukom iznosu u odnosu na dosadašnji iznos naknade za rad advokata, što smatramo apsolutno neprihvatljivim.

- Smatramo da je potrebno naglasiti da postoje i opravdani razlozi za povećanje Tarife o nagradama i naknadi troškova za rad advokata, međutim Ministarstvo pravde Republike Srpske ima obavezu sagledati sve efekte koje će ona proizvesti prema građanima, privrednim subjektima kao i prema budžetu Republike Srpske. Odlukom o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata, koju je donijela Skupština Advokatske komore Republike Srpske 16. jula 2024. godine, obustavlja se rad advokata u predmetima odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u Republici Srpskoj i pred Sudom BiH, što je suprotno članu 18. stav 2. Zakona o advokaturi Republike Srpske ("Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 80/15), kojim je jasno definisano da advokat ne može odbiti pružanje pravne pomoći ako ga kao zastupnika ili branioca u skladu sa zakonom postavi sud, osim ako postoje razlozi predviđeni zakonom zbog kojih je dužan da odbije zastupanje.
Niti jedna odredba zakona ali ni opštih akata Advokatske komore Republike Srpske ne propisuje mogućnost da pojedinačni akt organa Komore (Odluka Skupštine), može da bude pravni osnov za odbijanje zastupanja ako ga kao zastupnika ili branioca postavi sud - piše u saopštenju.

U aktu Glavnog disciplinskog tužioca Advokatske komore Republike Srpske, podsjećaju, upućenom svim sudovima u Republici Srpskoj i Sudu BiH, tužilac traži od nadležnih sudova da ne donose rješenja o postavljanju advokata iz Republike Srpske za odbrane po službenoj dužnosti, te ih ujedno obavještava da postupanje advokata suprotno Odluci o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata, predstavlja težu povredu službene dužnosti advokata, prema članu 6. Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti advokata, stručnih saradnika za pravne poslove i advokatskih pripravnika, te da će svaki advokat koji bude postupao suprotno odluci biti disciplinski gonjen.

- Veoma je važno istaći da članom 6. navedenog Pravilnika, nije propisano da nepostupanje advokata po odlukama i nalozima organa Advokatske komore, spada u teže povrede službene dužnosti, već je ta radnja (nepostupanje po odlukama i nalozima organa Komore), kao takva propisana članom 5. stav 1. tačka 5. Pravilnika, i čini lakšu povredu službene dužnosti. Pored toga, članom 6. stav 1. tačka 10. Pravilnika, kao teža povreda službene dužnosti, propisano je neopravdano odbijanje preuzimanja zastupanja ili odbrane stranke kada ga u skladu sa zakonom ili opštim aktom Komore za zastupnika ili branioca postavi/imenuje sud - navode iz Ministarsva.

Dakle, kako kažu, prema važećim zakonskim i podzakonskim aktima, jasno proističe da Ministarstvo pravde Republike Srpske može, Glavnom disciplinskom tužiocu Advokatske komore Republike Srpske, podnijeti disiplinsku prijavu za svako neopravdano odbijanje preuzimanja zastupanja ili odbrane stranke kada ga u skladu sa zakonom za zastupnika ili branioca postavi/imenuje sud.

- Pored svega naprijed navedenog želimo istaći da smo spremni nastaviti pregovore sa predstavnicima Advokatske komore Republike Srpske a sve sa ciljem pronalaženja rješenja koje bi bilo prihvatljivo kako za advokate, tako i za sve korisnike advokatskih usluga - navode u saopštenju.