latinica  ћирилица
02/08/2024 |  13:28 ⇒ 15:41 | Autor: RTRS

MUP Srpske: Definisane planske aktivnosti za predstojeće bezbjednosne izazove

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzimaju pojačane mjere i radnje u cilju održavanja povoljnog stanja bezbjednosti na području Republike Srpske, imajući u vidu povećan priliv turista, sezonu godišnjih odmora, povećan obim saobraćaja usljed ovih okolnosti.
MUP - sastanak - Foto: Ustupljena fotografija
MUP - sastanakFoto: Ustupljena fotografija

Stanje bezbjednosti se može ocjeniti dobrim, konstatovano je danas na sastanku ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniše Karana i direktora policije Republike Srpske Siniše Kostreševića sa načelnicima policijskih uprava.

Na sastanku je zaključeno da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske neće dozvoliti bilo kakve oblike nasilničkog ponašanja na području Republike Srpske i da će u cilju što efikasnijeg procesurianja lica koja su sklona činjenju ovih djela, ali i krivičnih djela napada na policijske službenike i događaja koji dovode do uznemiravanja javnosti, insistirati na još jačoj i čvršćoj saradnji sa tužilaštvima i sudovima.

- Broj krivičnih djela opšteg kriminaliteta (2.579) smanjen je za 13,2 odsto, uz povećanje koeficijenta ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela i koeficijenta rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu, te je u vezi sa tim posebno pohvaljen rad na sačinjavanju kriinaističkih obavještanih izjveštaja. Time se, kako je konstatovano, pokazuje proaktivan pristup i profesionalan rad policijskih službenika koji je je najbolji pokazatelj saradnje MUP-a i građana - saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Na sastanku koji je održan na Kozari analizirani su bezbjednosni izazovi u predstojećem periodu, a neki od njih su prije svega lokalni izbori, ilegalne migracije i stanje bezbjednosti u saobraćaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske formiralo je Štab "Izbori 2024" koji će definisati planske aktivnosti u predizbornom, izbornom i postizbornom periodu i održavanju povoljnog bezbjednosnog ambijenta za održavanje lokalnih izbora u BiH ove godine.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karanj e naložio da Štab izvrši procjenu bezbjednosne situacije na području Republike Srpske i okruženja na osnovu kojeg će se planirati sve neophodne aktivnosti Ministarstva u narednom periodu, a sve u cilju bezbjednog i nesmetanog odvijanja izbornog procesa.

- Na sastanku je konstatovano da na području Republike Srpske trenutno nema problema sa migrantima, iako je broj evidentiranih migranata koji su ilegalno prešli granicu (658 lica) za 78,3 odsto veći u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isti period prošle godine. Nisu evidentirana krivična djela nad migrantima, niti su prijavljena krivična djela izvršena od strane migranata - ističe se.

Direktor policije Republike Srpske Siniša Kostrešević koji je i predsjednik Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske naveo je da će policijski službenici nastaviti da u svom radu primjenjuju zaključke Vlade Republike Srpske, a koji se odnose na zaštitu lične i imovinske bezbjednosti svih građana, uz poštovanje principa humanosti prema migrantima.

Zaključeno je da u narednom periodu sa nadležnim subjektima treba intezivnije raditi na saobraćajnoj kulturi učesnika u saobraćaju, imajući u vidu da upravo broj sankcionisanih vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola ukazuju da je potrebno raditi i na preventivnom nivou.

- Broj saobraćajnih nezgoda u prvih šest mjeseci (5.177) je veći za 9,2 odsto, ali je smanjen je broj smrtno stradalih lica (45) za 10 lica u odnosu na uporedni period. Iz saobraćaja su zbog počinjenih prekršaja isključena 10.802 vozača, od čega najviše ili 83,2 odsto zbog vožnje pod dejstvom alkohola - saopštio je MUP.