latinica  ћирилица
02/08/2024 |  13:32 ⇒ 15:41 | Autor: ATV

Banjalučki privrednici traže suspenziju "Kartice prijateljstva": Favorizovanje pojedinih

Područna privredna komora Banjaluka uputila je gradonačelniku Drašku Stanivukoviću zahtjev za suspenziju programa "Kartica prijateljstva" i "Kartica za zdravo djetinjstvo".
Privredna komora RS - Foto: RTRS
Privredna komora RSFoto: RTRS

U Komori smatraju da su programi pripremljeni netransparentno, zbog čega mnogi privrednici o njemu nisu obaviješteni, te da se pojedini ovakvim postupanjem favorizuju.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da se Komori obratio veliki broj privrednika sa područja grada da uopšte nisu obaviješteni o Kartici prijateljstva, čime se krše brojni propisi, prije svega iz Zakona o trgovini i Zakona o trgovini.

- Taj način izdavanja kartica prije svega je u sukobu sa Zakonom o zaštiti potrošaka i Zakonom o trgovini, jer vi ne možete određenim kategorijama stanovništva davati povlaštenu uslugu. Svi građani su jednaki pred zakonom i nema osnova da se stvaraju neravnopravni odnosi - rekao je Račić za ATV.

Poručio je da je cijeli proces trebalo odraditi transparentnije i da privrednici o programu nisu trebali saznati sa društvenih mreža.

- Trebalo je da se raspiše javni poziv i da se na osnovu tog javnog poziva kompanije, koje su zainteresovane da učestvuju, prijavljuju. A ne da se to sazna preko društvenih mreža ili jedni od drugih da čuju da se nešto po tom pitanju dešava. Ne smije grad sebi da dozvoli da ima određenu kategoriju društva koji su privilegovani - naglasio je Račić.

Podvukao je još jednom da svi moraju da imaju jednak status.

- Sva privredna društva plaćaju doprinose, zapošljavaju radnike, izvršavaju svoje obaveze i zbog toga sve državne institucije i lokalna zajednica moraju prema njima da imaju isti tretman - objasnio je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Zaključio je da se ovakav način sprovođenja programa može negativno odraziti na one privrednike koji ne učestvuju u Programu, jer tako dolazimo u situaciju da se favorizuje samo određena grupa privrednika.