latinica  ћирилица
02/08/2024 |  13:43 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Ne postoji spremnost u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da sarađuju u potrazi za nestalim srpskim žrtvama

Ne postoji spremnost u Zagrebu, Sarajevu i Prištini da sarađuju u potrazi za nestalim srpskim žrtvama, tako da danas postoji totalni zastoj u procesu potrage za nestalim licima žrtvama ratova devedesetih godina 20. vijeka, rekao je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.
Udruženje "Suza" - Foto: RTRS
Udruženje "Suza"Foto: RTRS

Odalović je u Beogradu na konferenciji za novinare Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza", povodom 29 godina od zločina nad Srbima u Pogromu "Oluja", zločinačkoj hrvatskoj vojno-policijskoj akciji, rekao da su najveći broj nestalih Srba u Hrvatskoj, za kojima se traga, civili, te da za dvije godine srpska komisija za nestala lica nijednom nije mogla da dođe ni na jednu poznatu lokaciju sa posmrtnim ostacima u Hrvatskoj, koja srpske zahtjeve ignoriše.

Predsjednik Udruženja porodica "Suza" Dragana Đukić je rekla da se kao nestalo u "Oluji" vodi još 623 lica, dok u Hrvatskoj postoji još oko 900 tijela čija identifikacija se ne rješava, te apelovala da se rasvijetli sudibna nestalih i za ravnopravan status žrtava svih nacionalnosti.

Navela je da su nakon Oluje ubijeni Srbi pokopani u zajedničke grobnice, od kojih mnoge nisu ekshumirane, te da različiti pogledi na ratna dešavanja, uključujući i hrvatsku vojnu akciju "Oluja", ne doprinose procesu pomirenja.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir je ukazao da Srbi iz Hrvatske nisu samo prognani i izgubili najmilije, nego im se u Hrvatskoj sada oduzima i imovina, pod firmom "sređivanja katastarskih knjiga", što je cementiranje etničkog čišćenja.

Rekao je da se Hrvatskoj po pitanju ekshumacija i identifikacija gotovo ništa ne radi, da Hrvatska ne ispunjava svoje obaveze preuzete prilikom stuanja u EU 2013. godine, a danas je čak uslov za formiranje hrvatske vlade taj da u njoj ne budu Srbi.

Politikolog Ognjen Gogić istakao je da izgleda da za Srbe i srpske žrtve nema sudske pravde u regionu, ni za "Oluju", ni za druge zločine nad njima, te da nije bilo političke volje i interesa u međunarodnoj zajednici da se na tome istraje.

Zamjenik komesara za izbjeglice Srbije Svetlana Velimirović je najavila da je pripremljena nova strategija za rješavanje pitanja izbjeglih i raseljenih lica, koja će na jesen biti usovjena, a od iduće godine i primijenjena.

U ime porodica nestalih obratila se Radmila Krstić, kćerka ubijenog Petra Boromise u "Oluji", član Upravnog odbora Udruženja porodica "Suza", koja je rekla da je za nezapamćen masakr nad četvoricom pripadnika Vojske Srpske Krajine, među kojima je i njen otac, odgovoran Peti korpus Armije BiH, te da je na osnovu CD diskova vidjela da je on bio zaroljen.