latinica  ћирилица
02/08/2024 |  14:43 | Autor: SRNA

Beograd i Skoplje za najbolje odnose, uz međusobno poštovanje

Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova posjetili su danas manastir Sveti Prohor Pčinjski, nakon čega su izrazili nadu da će dvije zemlje nastaviti da razvijaju odnose, pažljivo, uz međusobno poštovanje.
Vučić sa Siljanovskom Davkovom (Foto: Tanjug/Vladmir Šporčić) -
Vučić sa Siljanovskom Davkovom (Foto: Tanjug/Vladmir Šporčić)

Vučić je na pres-konferneciji rekao da je siguran da će Srbija i Sjeverna Makedonija razvijati najbliže moguće odnose i raditi na konkretnim projektima.

On je izrazio interes Srbije da gradi prugu do Preševa, a Sjeverna Makedonija 190 kilometara od Tabanovca do Đevđelije, kako bi bio brz dolazak do Soluna brzom prugom.

- To bi bilo izuzetno značajno za obje strane - istakao je Vučić.

On je naveo da je trgovinska razmjena dvije zemlje trenutno 1,75 milijardi evra, te da je uvjeren da već u naredne dvije godine može da bude veća od dvije milijarde evra.

- Možemo još mnogo toga zajednički da uradimo, od toga da se podržavamo, ne samo u okviru inicijative `Otvoreni Balkan`, već svuda i u svim međunarodnim forumima, organizacijama, institucijama - naglasio je Vučić.

On je naveo da je na sastanku, kojem je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Ivan Stoilković, predstavnik srpskog naroda, razgovarano i o svim drugim političkim pitanjima, od evropskog puta, problemima sa kojima se dvije države suočavaju, do toga šta su zajednički interesi naroda dvije zemlje.

Vučić je čestitao današnji praznik Svetog Ilije svima u Srbiji, a Makedoncima Ilinden, veliki praznik makedonskog naroda.

Vučić je poželio Davkovoj da se u Srbiji osjeća kao kod svoje kuće, te dodao da će je pozvati da prije kraja godine zvanično posjeti Beograd i da tada razgovaraju o svim važnim temama.