latinica  ћирилица
02/08/2024 |  15:17 ⇒ 20:28 | Autor: sputniknews.com

Vučević djeci s Kosmeta: Hvala što živite na KiM, dok je tako biće i Srbije na tom prostoru (FOTO)

Premijer Srbije Miloš Vučević ugostio je danas u Palati Srbija učenike sa Kosova i Metohije i izrazio zahvalnost što ostaju da žive na KiM, jer, kako je istakao, dok god su tamo biće i Srbije na tom prostoru.
Vučević ugostio djecu sa KiM (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg) -
Vučević ugostio djecu sa KiM (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg)

Prijem je upriličen za djecu iz Osnovne škole "Leposavić" iz Leposavića, Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Sočanice i Osnovne škole "Stana Bačanin" iz Leška, koja borave u višednevnoj posjeti Beogradu.

Vučević je rekao djeci da nisu gosti već da se nalaze u Beogradu, svom jedinom glavnom gradu.

- Ne treba vi nama da zahvaljujete, mi vama treba da kažemo hvala, ne samo što ste danas ovdje, već prije svega toga što ostajete i živite na Kosovu i Metohiji. Dokle god ste vi na Kosovu i Metohiji dotle ima Srbije na KiM. Bez naroda i bez naše crkve nema ni države - rekao je Vučević.

Vučević ugostio djecu sa KiM (Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg)

Vučević je naveo da djeca sa KiM nažalost ne žive pod istim uslovima u kojima žive njihovi drugari u ostalim dijelovima Srbije, jer su rođeni u periodu, kako je rekao, nesrećne situacije na KiM.

- Vi ste mali da razumijete sve stvari koje se dešavaju, da imate mnogo teže uslove za odrastanje - rekao je Vučević.

On je rekao da su ne tako male stvari urađene u opštinama na KiM iz kojih dolaze djeca, te da je pomognuta obnova sve tri škole koje pohađaju.

- Ako mogu nešto da vas zamolim, a to je da ostanete na KiM. I želim vam da koliko je to moguće imate bezbrižno djetinjstvo, da obilazite ostale dijelove Srbije. Hvala na pozivu, nadam se da ću se kad tad vratiti na naše KiM bez obzira koji posao da radim. Doći će sve na svoje mjesto, ne može nasilje dovijeka da traje - poručio je Vučević djeci.

Magdalena Vučinić, jedna od učenica Osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Sočanice, zahvalila je premijeru Srbije u ime svojih drugara na današnjem prijemu i pozvala njega i druge članove Vlade Srbije da posjete KiM.