latinica  ћирилица
02/08/2024 |  16:23 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Јelašci kod Višegrada: Parastos za 11 srpskih civila (VIDEO)

U selu Јelašci kod Višegrada danas je služen parastos i položeno cvijeće kod spomen-obilježja povodom 32 godina od zločina muslimanskih snaga nad jedanaestoro srpskih civila iz ovog sela u proteklom ratu, među kojima je bilo i dvoje djece.
Pomen u Јelašcima kod Višegrada - Foto: RTRS
Pomen u Јelašcima kod VišegradaFoto: RTRS

Јezivog prizora sa Јelašaca mnogo godina kasnije prisjećaju se Brane Šimšić i Aleksandar Savić.

- Muslimanske snage potpomognute sa njihovim rukovodstvom izdvojili su jedinicu koja je ovdje napravila stravičan zločin. Ubijeni su žene, djeca i starci. U ovom selu nije bilo vojnika oni su došli sa livada, sa polja kosili došli kući i tu su i pobijeni - kaže Brane Šimšić.

- Sjećam se prizora da je majka instiktivno jedno muško dijete da ga pokuša spasiti od neprijateljskih metaka i noža. Nažalost oni su oboje poginuli - nadovezao se Aleksandar Savić.

Iako su poznati i nalogodavci, ali i izvršioci za zločin nad Srbima Јelašaca još niko nije odgovarao.

- Možda je ovo prilika da apelujemo na sve one koji bi trebalo da reaguju konačno i posle 32 godine da zločinci izađu pred sud pravde. Među 11 nevino stradalih civilnih žrtava imamo i dvoje djece od 8 i 10 godina - rekao je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

U znak sjećanja na stradale u centru sela podignuto je spomen obilježje. "Koliko još decenija treba da prođe da se Tužilaštvo BiH smiluje i pokrene istragu protiv izvršilaca i nalogodavaca ovog nezapamćenog zločina?", pitaju se članovi porodica žrtava.