latinica  ћирилица
02/08/2024 |  16:27 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Donje Vodičevo kod Novog Grada: Sjećanje na strašan zločin ustaša nad srpskim civilima (VIDEO)

U zaseoku Vurune, sela Donje Vodičevo u Novom Gradu, održan je parastos i položeni su vijenci u znak sjećanja na desetine civila, pretežno žena i djece, koji su u ovom mjestu ustaše na zvjerski način ubile na Ilindan 1941. godine. Na spomen obilježje vijence su položile delegacije kao i građani i mještani ovog zaseoka.
Pomen u Vorunama kod Novog Grada - Foto: RTRS
Pomen u Vorunama kod Novog GradaFoto: RTRS

Drugog avgusta 1941. godine, u popodnevnim satima, ustaše su došle u zaselak Vurune gdje su se sklonili civili, starci, žene i djeca. U kući i u podrumu porodice Vuruna ustaše su zvjerski pobile žene i djecu.

- Ljudi su počeli bježati gore u šumu i onda su i otišli su u podrum. Ustaše su naišle odozdo i onda su tu napravili pokolj - prisjeća se Borislav Vuruna.

Donje Vodičevo je selo koje je prvo stradalo u Drugom svjetskom ratu. A opština Novi Grad tokom Drugog svjetskog rata izgubila je 17 odsto stanovništva.

- Nažalost ovaj teren se nikada nije obnovio demografski zato što je izginula mladost u Drugom svejtskom ratu. Osim toga Kozara je dala 14 hiljada djece do 14 godina - kaže Drago Todić, predsjednik OO SUBNOR Novi Grad.

Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad, napominje da se tu dogodio strašan zločin.

- Moramo reći da je ova kuća trebalo da bude sigurno utočište te avgustovske večeri djece, majki i staraca, Međutim, ustaše kako bi ih nazvali koljači su to pretvorili u jedan strašan i stravičan zločin - istakao je Lukač.

Nakon pokolja 1941. godine, preživjeli su svoje članove porodice i komšije sahranili u dvije zajedničke grobnice.