latinica  ћирилица
02/08/2024 |  19:24 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Evropa gubi povjerenje svjetske zajednice

Evropska unija gubi povjerenje svjetske zajednice zbog duplih standarda pri vođenju politike, izjavila je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL) -
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/NATALIA KOLESNIKOVA / POOL)

- Rezultat nedosljedne i ideološki obojene spoljne politike Evropske unije je gubitak političkog subjektivizma i povjerenja od strane zemalja svjetske zajednice - navela je Zaharova u saopštenju koje je objavljeno na sajtu ruskog spoljnopolitičkog resora.

Kako je rekla, ti dupli standardi se prije svega ogledaju kada je riječ o spoljnoj politici usmjerenu na situaciji u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku.

- Kada govorimo o arapsko-izraelskom konfliktu, šef evropske diplomatije Žozep Borelj nikada ne želi da optuži bilo koga, već stalno poziva na međunarodnu istragu, dok kada je riječ o Ukrajini, evropski zvaničnici konstanto prećutkuju sve napade ukrajinske vojske koji se izvode na civilne objekte, ali i na infrastrukturu od kritične važnosti kao što je to slučaj sa nuklearnom elektranom Zaporožje - dodala je Zaharova.