latinica  ћирилица
02/08/2024 |  19:42 | Autor: SRNA

Islamista koji se borio u BiH priznao krivicu za napad 11. septembra u SAD

Trojica muškaraca optužena za planiranje terorističkih napada u SAD 11. septembra 2001. godine postigla su dogovor s američkim vlastima, a među njima je i Pakistanac koji se borio kao mudžehedin u BiH.
Mudžahedini u BiH - Foto: RTRS
Mudžahedini u BiHFoto: RTRS

U pitanju su Halid Šeik Muhamed, koji se u BiH borio kao mudžehdin, zatim Valid Muhamed Salih Mubarak bin Atah i Mustafa Ahmed Adam el Havsavi koji su godinama bili zatočeni u bazi američke mornarice Gvantanamo na Kubi, piše "Večernji list" izdanje za BiH.

Prema detaljima priznanja, navodi ovaj list na svom portalu, oni će se izjasniti da su krivi u zamjenu za to da tužilaštvo pristane da ne traži smrtnu kaznu.

Prvi od njih, koji se s Osamom bin Ladenom smatra mozgom operacije napada na kule u Njujorku, je Pakistanac koji je u više navrata dolazio u BiH da bi se borio kao mudžahedin, piše "Večernji ba".

Boravak Pakistanca u BiH zabilježile su domaće službe, ali i američke kao rezultat dugotrajnih ispitivanja te obavještajnih podataka o njegovu kretanju.

Kako se navodi, jedan dokument postao je dostupan nakon premetačine navodne humanitarne organizacije u Sarajevu koja je kao paravan bila dio globalne mreže podrške Al Kaidi, ali i zabilješkama domaće obavještajne agencije, piše "Večernji".

Naime, Šeik Muhamed je kao radnik humanitarne organizacije Binovelens internešnel faundejšen /BIF/ 25. septembra 1995. godine privremeno boravio u sarajevskom naselju Bjelave na kućnom broju 11.

Služba državne bezbjednosti je 19. novembra 1995. napravila zabilješku naslova "Državljani, organizacije i institucije iz afroazijskih zemalja koji borave i djeluju na našem području – Presjek saznanja i prijedlog mjera".

"Večernji" navodi, pozivajući se na izvještaj posebnog američkog odbora za 11. septembar, da to nije bio jedini dolazak Pakistanca u BiH.

Prema tom američkom izvještaju, za Halida Šeika Muhameda konkretno se navodi kako je "1992. godine proveo neko vrijeme boreći se na strani mudžahedina u BiH podržavajaću te napore finansijskim donacijama".

U izvještaju piše da je Bin Ladenova vojska tajno pružala finansijsku i drugu podršku terorističkim aktivnostima, a mreža je uključivala veliko poslovno preduzeće na Kipru, poslovnicu u Zagrebu, kancelariju BIF-a u Sarajevu koja je podržavala muslimane u njihovu sukobu sa Srbima i Hrvatima i nevladinu organizaciju u Bakuu u Azerbajdžanu.

Takođe, u tom izvještaju se navodi da je Bin Laden iskoristio već uspostavljeni TVRA sa sjedištem u Beču, čije su podružnice bile Zagreb i Budimpešta i preko te organizacije finansirale su se tzv. Armija BiH i bošnjačka strana, dok je značajan dio novca usmjeravan za mrežu "Al Kaide".

Halid Šeik Muhamed je tokom ispitivanja u Gvantanamu priznao da je bio u BiH između 1993. i 1996. godine, gdje se vraćao drugi put.

Prema američkim obavještajcima, povezuje se s jednim terorističkim bombaškim napadom u Zagrebu.

Takođe, prema detaljima ispitivanja, njegovo prisustvo u BiH poklopilo se s policijskim nalazima i bombaškim napadom na stanici u Zagrebu.

Izvjesni Halid bin Muhamed bin Abdalah el Mihdar i Navah Hazmi, koji su saudijski državljani rođeni u Meki, pominju se kao osobe koje su bile u inicijalnoj grupi odabranih koji su već bili iskusni mudžahedini, napominje "Večernji".

Dodaje da su oni zajedno putovali na Balkan, gdje su se borili u redovima "bosanskih snaga". Nekoliko puta su posjetili Avganistan, a 11. septembra 2001. su bili "raspoređeni u avion kao otmičari koji su se zakucali u kule".