latinica  ћирилица
02/08/2024 |  20:11 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Porodice nestalih u akciji "Oluja": Nemamo pravo na zaborav (VIDEO)

U nedjelju 4. avgusta navršava se 29 godina od zločinačke vojno-policijske akcije hrvatskih oružanih snaga "Oluja", tokom koje je protjerano više od 220.000 Srba iz Republike Srpske Krajine.
Obilježavanje Oluje - Foto: RTRS
Obilježavanje OlujeFoto: RTRS

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" i poslije nje ubijeno je ili nestalo 1.903 Srba, od čega su 65 odsto civili. Nemamo pravo na zaborav, poručuju porodice nestalih koje tri decenije tragaju za pravdom i istinom.

Radmila Krstić i dalje traži oca Petra Boromisu koji je nestao 5. avgusta 1995. godine u rejonu Suva Međa. Sa još trojicom drugova zarobili su ih, kaže, pripadnici 5. korpusa Armije BiH.

- Poslije tih nekih desetak godina smo ipak došli do saznanja na kom se, vidjeli smo, odnosno dobili CD na kojem se jasno vide četiri naša zarobljenika gdje su uhvaćeni i na brutalan način ubijeni i masakrirani - rekla je Krstićeva.

Iako postoje dokazi, Radmila i danas čeka pravdu i da na dostojan način sahrani oca koji se još vodi kao NN lice. Nije jedina. Samo iz "Oluje" traga se za još 623 nestala lica, a u hrvatskim institutima za sudsku medicinu nalazi se oko 900 tijela za koje se godinama ne vrši identifikacija.

Mnoge registrovane grobnice ni do danas nisu ekshumirane, kažu u Udruženju "Suza".

- Hrvatska, kao članica EU, jedina je zemlja u regionu koja ima poznata registrovana grobna mjesta, a neekshumirana i nakon tri decenije – zašto – samo zato što su u tim registrovanim grobnicama pokopani Srbi - izjavila je predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" Dragana Đukić. 

Gotovo 70 odsto ubijenih i nestalih Srba u "Oluji" su civili, mahom stari, hrvatske vlasti kriju tragove zločina i tijela, i nisu spremne da sarađuju u potrazi za nestalim Srbima, ističe predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović.

- Postoji opstrukcija i još mnogo stvari s kojima se suočavamo u ovome što radimo i koje jasno govore da hrvatska strana nije spremna ne da se suoči sa zločinima koje je počinila, nego da jednu elementarnu civilizacijsku i humanitarnu temu stavi na dnevni red - rekao je Odalović. 

Za srpske žrtve nije bilo pravde ni pred sudovima, a postoji razlog zašto Hrvatska ne želi da se rasvijetli sudbina nestalih Srba, rečeno je na skupu.

- Zato što kada se utvrde okolnosti nestanka tog lica to postavlja pitanje krivične odgovornosti za njihov nestanak, i to bi onda dovelo do sudskih procesa koji bi onda doveli u pitanje te proslave koje ćemo da vidimo za nekoliko dana u Kninu - naglasio je politikolog Ognjen Gogić. 

Porodice nestalih kažu da su umorne od čekanja i lažnih obećanja, a u rješavanju svojih problema očekuju pomoć i podršku institucija Srbije.