latinica  ћирилица
02/08/2024 |  20:22 ⇒ 20:29 | Autor: TANЈUG

Guča: Održano takmičenje za najboljeg zdravičara i najljepšu narodnu nošnju (FOTO)

Prvo takmičenje u okviru ovogodišnjeg 63. Dragačevskog sabora trubača u Guči, takmičenje za najboljeg zdravičara i najljepšu narodnu nošnju, održano je na pozornici Kulturnog centra u tom mjestu.
Takmičenje za najboljeg zdravičara i najljepšu narodnu nošnju (Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs) -
Takmičenje za najboljeg zdravičara i najljepšu narodnu nošnju (Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs)

Član žirija i etnolog Snežana Ašanin rekla je da je ove godine u takmičenju zdravičara uvedena još jedna kategorija.

- Pored tradicionalne i saborske, od ove godine smo uveli i najboljeg mladog zdravičara. Želimo da ovaj element nematerijalnog kulturnog nasljeđa sačuvamo i otrgnemo od zaborava i da podstaknemo mladu djecu koja će krenuti stopama svojih očeva i djedova i tako početi da pričaju o zdravici - rekla je ona.

Takmičenje za najboljeg zdravičara i najljepšu narodnu nošnju (Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs)

U konkurenciji mladih zdravičara takmičilo se njih sedam, dok se u kategoriji tradicionalne zdravice takmičilo takođe sedam, a u kategoriji tradicionalne šest zdravičara.

Dodijeljene su tri nagrade kako bi se mladi podstakli da nastave da se bave tim segmentom narodne tradicije.

Nagrade su dobili petnaestogodišnja Đurđina Petronijević i četrnaestogodišnji Luka Đačić oboje iz Beograda kao i Јovan Novaković, učesnik OŠ "Ratko Mitrović" iz Čačka.

U kategoriji tradicionalnih zdravičara, pobijedio je Ljubomir Ognjanović iz Rače, dok je saborsku zdravicu najbolje kazivao prošlogodišnji pobjednik Miroslav Đurović iz Vrnjačke Banje.

Ašanin je rekla da je za najljepšu nošnju izabrana nošnja sa Kosova i Metohije, koju je nosila djevojka iz KUD "Abrašević" iz Guče, Teodora Rakićević.

- Nošnja je sjajna, očuvana i iz stare je kolekcije. Dobro je ukrašena, okićena sa dobrim bojama i ukrasima i to je ono što je preovladalo kod nas - rekla je Ašanin.

Takmičenje za najboljeg zdravičara i najljepšu narodnu nošnju (Foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/ bs)

Kada je riječ o muškim nošnjama, kako je navela, bez konkurencije je bio Željko Utvar iz Beograda.

- On je veliki kolekcionar, dobar poznavalac narodne nošnje tako da je on osvojio pobjedu - rekla je Ašanin i istakla da se u muškoj konkurenciji takmičio još jedan učesnik Vidosav Vrbovac.

U izboru najljepše narodne nošnje učestvovala su kulturno - umjetnička društva i kolekcionari.