latinica  ћирилица
03/08/2024 |  10:45 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Košarac: "Oluja" bila dio genocidnog plana o nestanku Srba iz Hrvatske

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" bila je dio genocidnog plana o nestanku Srba iz Hrvatske, koji traje od početka prošlog vijeka, a obilježavanje tužne godišnjice je i opomena da se čuva Republika Srpska, izjavio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je rekao je da je "Olija" bila ciljano etničko čišćenje srpskog naroda, najveće u Evropi od Drugog svjetskog rata.

On je istakao nemjerljiv značaj inicijative predsjednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića da Republika Srpska i Srbija zajedno obilježavaju godišnjicu jednog od najstrašnijih datuma u istoriji Srba.

- Nemamo pravo na zaborav radi mira i budućnosti srpskog naroda i naših pokoljenja - naveo je Košarac na Instagramu povodom 29 godina od stradanja srpskog naroda u Pogromu "Oluja".

Košarac je istakao da je ta zločinačka akcija bila dio genocidnog plana o nestanku Srba sa prostora Hrvatske, koji traje od početka prošlog vijeka, uključujući Prvi i Drugi svjetski rat, genocid u Јasenovcu, te ubistva i progone u tragičnim događajima sa početka devedestih godina.

- U tom zvjerstvu i bezumlju ubijali su nedužne ljude, starce, žene. Ubijali su nam djecu. Spalili su srpska vjekovna ognjišta, uništili srpske pravoslavne crkve, oskrnavili nam grobove - ukazao je Košarac.

On je naglasio da obilježavanje ove tužne godišnjice nije samo čin sjećanja, nego i opomena da se čuva Republika Srpska koja je jedini garant srpskog opstanka, postojanja i slobode na ovim prostorima.

- Јedini garant da nam se "Oluja" i drugi zločini nad srpskim narodom neće ponoviti. Nismo osvetoljubiv narod i nikome ne želimo zlo. Vjerujući u Božiju pravdu, u sabornosti i zajedništvu se molimo za duše naših stradalnika. Neka im je vječna slava - rekao je Košarac.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i poslije nje, od čega 1.236 ili 65 odsto civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.