latinica  ћирилица
03/08/2024 |  11:57 ⇒ 12:16 | Autor: SRNA

Mišeljić: HET proizveo 83 odsto električne energije od plana

Preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" proizvelo je ove godine 83 odsto električne energije od plana, pa ukoliko jesen bude sa očekivanim padavinama biće ostvaren ovogodišnji plan proizvodnje, izjavio je Srni direktor preduzeća Gordan Mišeljić.
Hidroelektrane na Trebišnjici - Foto: RTRS
Hidroelektrane na TrebišnjiciFoto: RTRS

Mišeljić je rekao da hidrologija ove godine nije na nivou očekivanja, da je otprilike u odnosu na prosječnu hidrološku godinu do sada bilo 50 odsto padavina, te da se nadaju vlažnoj jeseni.

On je dodao da se u posljednjih mjesec dana intezivno radi zbog potreba sistema, tako da se troše poprilično velike zalihe vode u akumulaciji.

- S obzirom na to da su termoelektrane u sistemu bile u remontu, nadamo se da će Termoelektrana Gacko ući /biti na mreži/ u planiranom roku, odnosno 5. avgusta, pa će HET smanjiti proizvodnju, čuvati rezerve za potrebe sistema - rekao je Mišeljić.

On je istakao da je za sistem hidroelektrana na Trebišnjici najbitnija izgradnja nove hidrolektrane "Dabar" gdje je kineski izvođač intezivirao radove.

- Ono što bi bilo značajno spomenuti u ovoj godini, očekujemo završetak velikog mosta u sklopu obilaznice preko rijeke Trebišnjice koji finansira HET i osvjetljenje postojećih mostova - rekao je Mišeljić.