latinica  ћирилица
03/08/2024 |  12:41 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Slab rod i velika potražnja podigli cijenu borovnice (VIDEO)

Izložbom svježih borovnica sa fočanskih planina i njenih prerađevina, u Foči su počeli "Dani borovnice", koji će se nastaviti iduće sedmice u Trebinju sličnom prezentacijom ovog prirodnog blaga.
Borovnice - Foto: SRNA
BorovniceFoto: SRNA

Borovnica je ove godine slabo rodila, ističu fočanski berači, pa tražnja uveliko prevazilazi ponudu, tako da je znatno poskupila.

Berači ipak smatraju da bi takva cijena i trebalo da joj bude bez obzira koliko rodi, imajući u vidu njenu vrijednost i višestruko korisno dejstvo po zdravlje ljudi, kao i to koliko ju je teško ubrati.

Fočanka Velenka Stanojević, koja se godinama bavi branjem i preradom ovih izuzetno ukusnih i zdravih plodova planine, priča da je ove godine borovnica podbacila, jer je stradala najvjerovatnije kada su bili proljećni mrazevi.

Kasnije su, kaže, došle velike suše, tako da je na prostoru od Crne Gore do Sarajeva potrebno obići ogromna prostranstva da bi se nabrale iole veće količine.

- Potražnja je velika, ne možemo da uberemo koliko se traži, cijena je 20 KM po kilogramu i ja kažem da je to sada njena stvarna cijena. Cijena se formira prema rodu, ali mislim da je, bez obzira na to koliko je rodila, ovo njena stvarna cijena, što se tiče vrijednosti njenog ploda - ističe Stanojevićeva.

Borovnica je, dodaje, idealna u svježem stanju, posebno za dobru krvnu sliku i za regulaciju šećera u organizmu, ali zdravstvena svojstva ne gubi mnogo ni preradom u sokove, likere, slatka i džemove.

U okolini Foče prirodnog blaga je u izbilju. Uz borovnicu na manifestaciji su i čajevi od ljekovitog bilja i planinski med.

Spomenka Popadić, direktorka Turističke organizacije Foča, ističe da na ovaj način promovišu prirodna blaga, među kojima je i borobnica, ali i turističke potencijale fočanskih planina na kojima raste.

Borovnica se, kaže, najviše bere na Zelengori u okviru Nacionalnog parka Sutjeska.

Izložba borovnica i svega što od nje nastaje, seli se na jug Srpske u Trebinje, gdje će biti nastavljeni Dani posvećeni njoj u čast