latinica  ћирилица
03/08/2024 |  15:14 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Humanost nagrađena ljubavlju - promocija hraniteljstva u Zvorniku (VIDEO)

Malo bračnih parovi odluči se da budu hranitelji i da prihvate dijete u svoj dom. Snježana i Branimir Terzić iz zvorničkog naselja Branjevo nisu se dvoumili. Toplinu porodice pružili su malom Milanu, bebi kojoj je sada, zbog uzrasta, potrebna svakodnevna i cjelodnevna pažnja.
Bračni par Terzić - Foto: RTRS
Bračni par TerzićFoto: RTRS

Porodica Terzić tek odnedavno je uključena u hraniteljstvo, a na priliku da im bude povjereno dijete čekali su skoro tri godine. Ovaj bračni par ranije je bio zainteresovan i za usvajanje djeteta i složno kažu da su željeli da svoju zajednicu obogate novim članom porodice.

Iznenađenje je bilo kada su ih pozvali iz Centra za socijalni rad i pitali da li bi mogu da prihvate na hraniteljsko staranje tek rođenu, bebu.

Hraniteljstvo je poseban vid socijanog zbrinjavanja djece koja su privremeno ostala bez roditeljskog staranja i za razliku od usvojenja ono može da prestane ukoliko prestanu razlozi zbog kojih je dijete bilo nezbrinuto.

Hraniteljstvo je na našim prostorima zaživjelo tek u novije doba, pa socijalne službe još pokušavaju da animiraju porodice koje bi mogle da djeci privremeno pruže dom.

U Zvorniku je sada osam maloljetnika smješteno u hraniteljske porodice među kojima je i dvoje male djece koji na ovaj način dobijaju toplinu porodičnog doma, ljubav i pažnju, za koju su iz bilo kog razloga bili uskraćeni u svojoj biološkoj porodici.