latinica  ћирилица
03/08/2024 |  16:28 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Pretjerano izlaganje suncu povećava rizik od pojave melanoma (VIDEO)

Pretjerano izlaganje suncu povećava rizik od pojave melanoma, posebno ovih dana kada smo ponovo suočeni s avisokim temperaturama. Na osnovu posljednjih istraživanja, u Srpskoj je kod svakog četvrtog pacijenta koji se odazvao na pregled, ustanovljena sumnja na melanom. Ljekari savjetuju korišćenje krema sa jakim zaštitinim faktorom i boravak u hladu.
Pregled melanoma - Foto: RTRS
Pregled melanomaFoto: RTRS

Put od mladeža do melanoma je kratak i vrlo opasan. To najbolje zna Milan Sredojević, kojem su dermatolozi prije pet godina dijagnostikovali melanom. Nakon toga, njegov život i svakodnevne navike potpuno su se promijenile. Sredojević zato apeluje na sve građane da kontrolišu mladeže i redovno odlaze na preventivne preglede.

- Јa sam pratio svoje mladeže. Pratio sam ih iz razloga zato što sam imao u porodici sučaj da je da mi je majčina sestra umrla od melanoma u 32. godini. Tako da sam ja išao i skidao određene mladeže, naročito one koji su mi smetali. Poslije jednog ljetovanja, jedan mladež je počeo intenzivno da raste o do novembra 2019. počeo je da krvari. Kada dobijete dijagnozu melanoma u velikom ste problemu - priča Sredojević.

Glavni uzrok pojave karcinoma kože je pretjerano izlaganje suncu. Zato je važno zaštititi kožu od štetnog UV zračenja. Osim toga, pacijenti koji su ranije oboljeli od melanoma imaju veći rizik da ga ponovo dobiju.

- U naročito ekstremnim vrućinama savjetuje se boravak u hladu. Na moru, bazenu i otvorenom koristiti kreme sa jakim zaštitinim faktorom i dok se kupamo i kada izađemo uz vode, i ne izlagati se aktivnom zračenju sunca - kaže dermatovenerolog Alma Kovačević-Tucek.

Posljednji rezultati istraživa koje je sprovela "Euromelanom kampanja" u Srpskoj su zabrinjavajući. Od 900 pregledanih pacijenata, većinom žena, kod čak 25 odsto utvrđena je sumnja na melanom.

Mladeži koji mijeljaju oblik, boju ili veličinu, mogu biti maligni, pa ih treba pregledati, savjetuju dermatolozi. Ističu da su, ako pacijent uoči promjene na koži i na vriejme zakaže preventivni pregled, šanse za izlječenje mnogo veće.