latinica  ћирилица
03/08/2024 |  16:51 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Osveštani temelji spomen-kapele u srpskom povratničkom selu Stog u opštini Zavidovići (FOTO/VIDEO)

U srpskom povratničkom naselju Stog, u opštini Zavidovići, osveštani su temelji spomen-kapele, koja se gradi na mjestu masovne grobnice Srba stradalih u ofanzivi takozvane Armije BiH potpomognute NATO snagama od 10. do 24. septembra 1995. godine. U njoj će biti uklesana imena stradalih mještana ovog područja u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i imena oko 1.500 srpskih žrtava ubijenih u Drugom svjetskom ratu.
Zavidovići - osveštani temelji spomen-kapele - Foto: SRNA
Zavidovići - osveštani temelji spomen-kapeleFoto: SRNA

Predsjednik građevinskog odbora Zoran Blagojević rekao je da je vrijeme već uzelo danak i da su gotovo zaboravljeni stradali mještani u Drugom svjetskom ratu, kada su mnoga naselja poput Predražića sa više od 300 stanovnika totalno uništena, a porodice spaljivane u svojim kućama.

On je naveo da će u kapeli biti uklesana i imena 459 stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, navodeći da se za 129 tijela još traga.

Srpsko povratničko selo Stog-osveštani temelji spomen kapele (Foto: RTRS)

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izrazila je zadovoljstvo inicijativom i istrajnošću Srba koji pokušavaju da otrgnu od zaborava sve ono što političko Sarajevo i Bošnjaci pokušavaju da umanje, a to je stradanje srpskog naroda od muslimanske ruke.

- Borićemo se do kraja za istinu, pravdu i da se zna koliko su se naši sinovi borili za slobodu srpskog naroda - istakla je Vulićeva.

Gradnju spomen kapele pomogli su mnogi, a dio novca obezbijeđen je i iz kabineta predsjednika Republike Srpske. Služiće ona vjernom narodu i onima koji dolaze, ali i malobrojnim povratnicima.

Srpsko povratničko selo Stog-osveštani temelji spomen kapele (Foto: RTRS)

Temelje je osveštao paroh zavidovićki Zoran Živković sa sveštenstvom, ističući da će kapela posvećena Svetom Јovanu Krstitelju biti dostojno obilježje za prisjećanje na sve koji su stradali, ali su živi pred licem Božjim.

Svečanosti je prisustvovao i načelnik opštine Petrovo Ozren Petković.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine u ofanzivi 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin".Spaljeno je 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica , a ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila.Za većim brojem još se traga.