latinica  ћирилица
03/08/2024 |  18:42 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Slike nemoćnih i protjeranih Srba građani Semberije pamte i danas (VIDEO)

Kolona zaprežnih kola, traktora, automobila, kamiona i pješaka koji su iz Banije, Korduna, Like i Dalmacije krenuli u zbjeg pred hrvatskim jedinicama, te 1995. godine na putu za Srbiju prošla je kroz Semberiju. Slike nemoćnih i protjeranih Srba građani Semberije pamte i danas.
Obilježavanje Oluje - Foto: RTRS
Obilježavanje OlujeFoto: RTRS

Oluje budu i prođu, ali ona koja se sručila na Srbe u Hrvatskoj 1995. godine biće upisana kao istorijska nepravda koju civilizacija ne pamti. Lokalna vlast u Semberiji formirala je Štab za prihvat i pomoć izbjeglica iz Hrvatske, koji su bili smješteni u škole, porodice, zadružne domove.

- U jednom kamionu koji je bio parkiran ispred zadružnog doma tu gdje su bili smješteni desilo se da je jedna mlada žena rodila dijete u kamionu - rekao je nekadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bijeljina Svetozar Mihajlović.

Kolona traktora, vozila i zaprege kroz Semberiju bila je duga nekoliko kilometara, a jedini cilj je bio da se preko Rače i Pavlovića mosta dođe do Srbije. Slike očaja i tuge obišle su svijet.

- Bilo je situacija gdje se rastaju kćerkica i otac, on se vraća na ratište, ona nastavlja dalje. Nisam uspio da snimim, jednostavno nisam mogao da podignem aparat i da to slikam - izjavio je fotograf u penziji Božidar Milošević.

Srbi iz Hrvatske koji su utočište našli u Loznici imali su su psiho-socijalnu podršku. Sanjali su o povratku svojim kućama, ali se to nikad nije desilo.

- Međutim najmanje izbjeglice iz Hrvatske žele da pričaju o tom momentu, prosto ne žele više da se sjećaju te kolone. Sa izbjeglicama iz BiH možete pričati, sa raseljenim licima sa Kosova možete pričati. Ovdje je najmanja mogućnost da se priča o tom periodu što će reći da je ta kolona bila trauma za cijeli život - istakla je predsjednica Crvenog krsta Loznica Vesna Melezović.

U vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je počela 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu ubijeno je 2.000 Srba, a 220.000 ih je protjerano. Ovaj datum u Hrvatskoj se slavi, Srbi tuguju i pale svijeće, a ostatak svijeta ćuti.