latinica  ћирилица
03/08/2024 |  19:08 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja"; Srpskom narodu potrebno jedinstvo (FOTO/VIDEO)

U Loznici u prisustvu velikog broja građana i najviših zvaničnika Srbije i Republike Srpske obilježen je Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja".
Loznica, obiljžavanje - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Loznica, obiljžavanjeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Zločinačka akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Protjerano je više od 220.000 Srba ,oko dvije hiljade ubijeno i nestalo od kojih je 65 odsto civila.

Loznica se sa tugom sjeća stradalih Srba tokom vojne operacije Oluja, u koju je 1995. godine preko graničnog prelaza Šepak ušlo oko 30.000 prognanih.

- Srbi kroz istoriju pamte kolone, pamte stradanja. Pražnjenje Hrvatske bilo je plansko, to je bio genocid u kontinuitetu - rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tokom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja".

Poručio je da je srpskom narodu potrebno jedinstvo.

Početkom avgusta ne može nikada biti nešto važnije, jer tada je naš narod izgubio svoje najmilije, imanja, kuće, imovine, rodnu grudu, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja".

Ali to je i početak ponosa, koji neki nikada neće moći da razumiju - naveo je Vučić.

Poručio je da se srpskom narodu više nikada neće ponoviti pogrom.

Istakao je da već 10 godina se sjećamo progona i stradanja Srba iz Krajine.

Sa slobodom se ne može i ne smije trgovati kada je naš narod u pitanju, poručio je patrijarh Porfirije tokom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja".

Taj avgust 1995. godine krenuo je kao i svaki dan na selu. Međutim, kolone izbjeglica ukazivale su na nešto drugo, rekala je na tokom obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" Nataša Basta Đorđević, profesor pedagogije, izbjegla iz sela Kurjak.

Četvrtog avgusta 1995. godine počela je Oluja - zločinačka akcija hrvatske vojske i policije na područje Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije. U Oluji je ubijeno skoro 2.000 Srba, među kojima i 1.236 civila, a protjerano je oko 220.000 ljudi.

Najtužnija kolona prognanika u srpskoj istoriji bila je dugačka od Knina do Beograda. Prevoznim sredstvima koja su imali, krenuli su da se iseljavaju, a na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj izbjegličke kolone su stalno napadali hrvatska artiljerija i vazduhoplovstvo.

U Krajini je ostao samo poneki civil koji su bili izloženi teroru i poslije formalnog završetka operacije 7. avgusta, kojom je rukovodio Franjo Tuđman.

U nastavku akcije operacijom "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 Srba na području Republike Srpske.