latinica  ћирилица
04/08/2024 |  09:26 ⇒ 09:35 | Autor: RTRS

Nešić: Nećemo dozvoliti da naša istorija bude izbrisana ili iskrivljena

Akcija "Oluja" je bio zločin bez kazne, etničko čišćenje koje je svijet zanemario, i to ne smijemo nikada zaboraviti - poručio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Danas obilježavamo jedan od najtragičnijih datuma u istoriji srpskog naroda - 29. godišnjicu "Oluje". Ovaj dan ostaje kao vječna rana na tijelu srpskog naroda i podsjetnik na nepravdu koja nam je nanesena. U operaciji "Oluja" 1995. godine, više od 250.000 Srba brutalno je protjerano sa svojih vjekovnih ognjišta u Republici Srpskoj Krajini, a hiljade su izgubile svoje živote. To je bio zločin bez kazne, etničko čišćenje koje je svijet zanemario, i to ne smijemo nikada zaboraviti - izjavio je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

On dodaje da se danas sjećanjem svaki Srbin obavezuje da će nastaviti da traži pravdu za naše prognanike i da nikada neće dozvoliti da žrtve ove tragedije budu zaboravljene. Naša obaveza je da se borimo za prava našeg naroda, da se borimo protiv zaborava i da osiguramo da svijet čuje istinu o stradanju krajiških Srba.

- Ovaj dan treba da nas podsjeti da moramo biti jedinstveni i odlučni u očuvanju našeg nacionalnog identiteta i prava. Previše dugo smo bili žrtve lažnih obećanja i političkih igara koje su uvijek išle na našu štetu. Vrijeme je da kažemo "dosta je" i da se ujedinimo u borbi za naše interese, za našu budućnost i budućnost naše djece - kaže Nešić.

Nešić je pozvao sve Srbe, gdje god se nalazili, da se ujedine i da pokažu svijetu da srpski narod nije podijeljen, da je snažan i da će se boriti za pravdu i istinu.

- Nećemo dopustiti da naša istorija bude izbrisana ili iskrivljena. Ovo je vrijeme za nacionalno buđenje i zajedničku akciju. Neka ovaj dan bude opomena i podsticaj da nikada ne zaboravimo naše žrtve i da nastavimo da gradimo snažnu i ponosnu srpsku zajednicu, uvijek spremnu da brani svoje interese i svoje dostojanstvo - zaključio je Nešić.