latinica  ћирилица
04/08/2024 |  10:08 ⇒ 15:29 | Autor: RTRS

Dodik: Kompleks Stare crkve simbol Dervente i u budućnosti (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvuje osveštanju kompleksa Stare crkve u Derventi.
Dodik u Derventi - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik u DerventiFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Derventi da mu je drago što će danas biti osveštan kompleks Stare crkve koja je simbol ovog grada i za čiju obnovu je Kabinet predsjednika Srpske izdvojio 100.000 KM.

- Došli smo do ovog dana kada osveštavamo hram i kada započnje jedan novi život ove crkve koja je nesumljvo simbol Dervente i svega što je ona bila u pršolosti, ali i onog što će biti u budućnosti - rekao je Dodik.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije uručio je danas predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku arhijerejsku pohvalnicu kojom je odlikovan za doprinos obnovi kompleksa Stare crkve u Derventi za čiju rekonstukciju je Kabinet predsjednika Srpske izdvojio 100.000 KM.

Arhijerejska pohvalnica Dodiku (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Republika Srpska nastaviće da čuva mir i da se razvija, kao i da pomaže Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je osnov nacionalnog identiteta, izjavio je Dodik.

- Narodi koji nisu okupljeni oko svoje vjere gube identitet i utrkuju se u raznim urebesnim stvarima koje ne pripadaju ni čovjeku, a najmanje Bogu. I to smo mogli da vidimo nedavno na otvaranju olimpijskih igara gdje se pokušlao skrnaviti i udarilo opet na hrišćansku vjeru - naglasio je Dodik.

Dodik u Derventi (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Predsjednik Srpske je upitao šta bi se desilo da je kojim slučajom dirnuto osjećanje neke druge vjere, recimo islamske?

- Mislim da se olimpijske igra ne bi nije održale - ocijenio je Dodik.

Predsjednik Srpske je izrazio zadovoljstvo što je zajednički obnovljena Stara crkva u Devrenti i objekat oko nje.

Dodik je naglasio da je tokom njegovog predsjedničkog mandata obnovljeno 1.000 crkava u Srpskoj, kao i desetak manastira, a mnogi novi izgrađeni, što je na ponos i pokazatelj da možemo".

- Vlasti Srpske pomagale su i druge vjerske zajednice, ali nikada nisu zaboravle SPC svjesni da je ona osnova našeg identiteta. Ne samo ono koje živimo danas, nego onoga koje smo preživjeli u vremenima kad to nije bilo gotovo moguće. U vrijeme okupacije Turaka, kad su nastojali da islamiziraju čitava društva, a Srbe prevedu u neku drugu vjeru, preživjei smo to teško vrijeme od nekoliko vijekova, zahvaljujući našoj pravoslavnoj crkvi i mnogim našim stradalnicima, sveštenicima koji nisu štedjeli živote čuvajući svoju vjeru - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, kao što je visokopreovećeni mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije rekao, sinergija između države i crkve pokazuje se odlučnom i gotovo presudnom za srpski narod.

- Kad je god to funkcionisalo, funkcionisao je narod, kada nije narod je stradao, bio u kolonama i kroz istoriju bilježe se niz događaja te vrste - zaključio je Dodik.

Dodik u Derventi (Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja)

Dodik je istakao da mu je čast i zadovoljstvo uvijek kada je na mjestima gdje se obnavlja ili gradi hram.

- Na ovakvim mjestima uvijek treba biti. To nije samo pitanje naše prošlost već i naše budućnosti. Zato nisam ni oklijevao da svuda gdje se gradi srpski pravoslavni hram budem prisutan i pomognem u skladu sa mogućnostima koje ima Kabinet, odnosno ja kao predsjednik - naveo je Dodik.

Dodik u Derventi (Foto RTRS)

Sveštenik Dalibor Đekić rekao je da je ovaj hram simobol Dervente i da je velika radast za sve u ovom gradu što će danas biti osveštan i tako vaskrsnuti nakon što je na Spasovdan 1992. godine bio potpuno razrušen.

- Dočekali smo dan da bude obnovljena crkva. Zhvalni smo svim ljudima koji su nam pomogli u obnovi posebno predsjedniku Dodiku koji nam je sa velikom iznosom pomogao da obnovimo hram - rekao je sveštenik Đekić.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije i preosvećeni episkop gornjokarlovački Gerasim osveštaće danas u prisustvu brojnih vjernika kompleks Stare crkve u Derventi.

Stara crkva u Derventi (Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja)

Stara crkva sagađena je u periodu od 1851. do 1855. godine. Hram je do temelja srušen na Spasovdan 1992. godine, kada su ga minirali pripadnici HVO-a i takozvane Armije BiH.

Decembra 2017. godine počela je izrada idejnog rješenja cjelokupnog kompleksa koji obuhvata obnovu crkve i izgradnju Svetosavskog doma. Hram je osveštan 2020. godine.

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovijestima, koje se praznuju 7. aprila.