latinica  ћирилица
04/08/2024 |  11:23 ⇒ 11:25 | Autor: RTRS

Selak prisustvovao parastosu žrtvama "Oluje" u Banjaluci

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je služen parastos za sve Srbe ubijene u zločinačkoj vojno-policijskoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja". Parastosu je prisustvovao i predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak.
Goran Selak - Foto: Ustupljena fotografija
Goran SelakFoto: Ustupljena fotografija

Selak je poručio da se "danas molitveno sjećamo naših sunarodnika koji su postradali tokom zločinačke akcije 'Oluja'".

- Bili su to civili, djeca, žene i stariji ljudi, koji su morali napustiti svoja vjekovna ognjišta. Tokom egzodusa kolona izbjeglih Srba je bombardovana. Mnogi se nisu spasili i nisu stigli do Republike Srpske i do Srbije. Zauvijek ćemo pamtiti ovaj ratni zločin za koji niko nije odgovarao, ali će vječno ostati zapisano da je srpski narod preživio najmasovnije etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata - rekao je Selak.

Parastos za žrtve "Oluje" danas će biti služen i u crkvi Svetog Marka u Beogradu.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i policije te jedinica HVO-a na položaje Republike Srpske Krajine, odnosno Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 Srba, a ubijeno je blizu 2.000 Srba, uglavnom civila.

Republika Srpska i Republika Srbija sinoć su u Loznici na državnom nivou obilježili 29. godišnjicu pogroma Srba Krajišnika.