latinica  ћирилица
04/08/2024 |  12:59 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Dodik: Srbe niko neće dijeliti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbi Republiku Srpsku doživljavaju kao državu i poručio da su Srbi jedan narod ma gdje živjeli i da ih niko ne može dijeliti.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je rekao da je činjenica da je Republika Srpska naš okvir, ali i srpska država u kojoj drugi žive slobodno.

- Mi u srcima i dušama živimo našu državu. Ona se zove Republika Srpska! I Srbi danas imaju dvije države - Srbiju i Republiku Srpsku koje kroz istorijsko vrijeme koje dolazi, teže da budu jedno i to je sasvim obično, sasvim opravdano. To je dozvoljeno drugim narodima i zato nema razloga da ne bude dozvoljeno i nama - naglasio je Dodik  u Derventi.

On je ukazao da je najveći problem Republike Srpske danas to što je pokazala da može da živi.

- Republika Srpska je za neke predugo opstala na političkoj sceni. I zato preduzimaju određene korake. Mnogi su čuli onu priču o nezavršenom poslu, a sad neki vele da je to nešto završeno. Sankcionišu, uslovljavaju, sprečavaju. Žele da pokažu da Republika ne može, ali ona pokazuje da može - ukazao je Dodik.

Deklaracija koju smo osvojili na Svesrpskom Saboru je veličanstvena. Ona daje odgovore na mnoge izazove i pitanja.

- Tamo smo rekli da postoje samo Srbi i da naš narod niko ne može da dijeli. Da je to naš život i naša vjera. Prije nekoliko dana mogli ste da čujete ponovo neke zle glasove Sarajeva koji kažu da "Srbi u Srbiji i Srbi u Republici Srpskoj nisu isto"!? Čuj to? Kažu, "oni jesu jedna vjera pravoslavna i jesu jedan narod, ali nisu isti". Kako to objasniti? Nisu znali ništa više da kažu, osim te gluposti - naveo je Dodik.

On kaže da se sada ponovo pokušava Srbima nametnuti ono što je Benjamin Kalaj nastojao.

- Sada dolazi Kristijan Šmit i prije njega neki drugi da nam kažu "čekaj šta vam je, vi morate da prihvatite da ste u BiH, da budete Bosanci, vi ste RS!". A, kada im kažem da su oni BH, onda se oni ljute. Kažu, pogledajte i Dodika kako on govori? Otkud njemu pravo da kaže BiH nije BiH, nego BH? A kad ja pitam zašto mi nismo Republika Srpska, nego RS, onda je to u redu, je li? I zato treba Dodika kažnjavati, treba sankcionisati, treba neki među nama da kažu, pa da on je kriv - rekao je Dodik.

Dodik kaže da je svjestan da se protiv njega vodi namješteni politički proces pred Sudom BiH jer nije dao nadležnosti Republike Srpske i srpsku imovinu.

- I pokušavaju da naprave priču o tom zlom Miloradu Dodiku za kojeg nikad ništa nisu dokazali, pa su smislili da Šmit kaže - "onaj ko mene ne poštuje ide u zatvor". A ja sam odmah rekao prvi dan - "ja tebe baš ne poštujem". Zato sad idem po Sarajevu, po sudovima, kao što je nekad išao Petar Kočić. Tamo mi sude muslimani, ali nema nijedog Srbina, nego troje koji su promijenjeni. Sada su sve troje muslimani. I sad ja treba da očekujem pravdu. Ali, to će samo pokazati kolika je BiH nepravda. Zato idem tamo i ne bojim se, a oni neka pričaju što hoće. Vidite da američka Ambasada stalno nešto piše - poručio je Dodik.

"Srpska ima silne prijatelje koje ne smije zaboraviti"

Dodik je rekao da je ponosan što Republika Srpska danas ima silne prijatelje, iako to mnogi obezvređuju.

On je istakao da su tu, osim Srbije, na čije je prijateljstvo posebno ponosan, brojne druge države.

- Mnogi misle da to nije ništa, te da ako nisi dobar sa predsjednikom SAD DŽo Bajdenom, onda to nije prava vrijednost. A ako si dobar sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, onda si kriv - rekao je Dodik u Derventi.

On je napomenuo da, koliko god bilo teško, Srbi ne mogu izdati princip prijateljstva i bratstva sa Rusijom.

- Zato smo sankcionisani i zato smo krivi. Sada imamo sankcije jer nismo htjeli da u teškim vremenima zaboravimo ruski narod i da zaboravimo da je Rusija ušla u Prvi svjetski rat, nepotrebno sa stanovišta njenih interesa, ali je ušla da brani srpski narod od Austrougarske - rekao je Dodik.

On je dodao da srpski narod ne može tek tako to da zaboravi, jer bi se tako odrekao svoje prošlosti i svog identiteta.

Dodik je upitao i kako je moguće da su jedino političari i funkcioneri iz Srpske krivi za nešto, te upozorio da je cilj američkih sankcija da ovladaju prostorom Republike srpske i da na vlast dovedu strukturu koja će da ih sluša.

- Moramo to da istrpimo, tu smo da služimo narodu i neću dozvoliti da izgubimo Republiku Srpsku, naš identitet i našu snagu, jer izgubimo li Republiku Srpsku, izgubili smo slobodu - upozorio je Dodik.

On je pozvao Srbe da se iz tog razloga okupe oko Srpske i Srbije, kako bi stranci bili spriječeni da unište srpski narod.