latinica  ћирилица
04/08/2024 |  13:24 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Đokoviću prvi set protiv Alkaraza, zlato sve bliže (FOTO)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igra finale olimpijskog turnira protiv Španca Karlosa Alkaraza.
Novak Đoković (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg) -
Novak Đoković (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg)

Јoš jedan Đokovićev sjajan gem - 7:6, 2:2

Sada je Đoković u situaciji da "juri" prednost Alkaraza. Јoš jednom je u drugom setu osvojio gem bez izgubljenog poena. Odlično funkcioniše kombinacija udaraca od servisa pa sve do vinera. Srpski teniser je sjajan u igri s osnovne linije i pokušava da drži protivnika na kraj terena.

Alkaraz spasio brejk loptu - 7:6, 1:2

Novak Đoković je bio nadomak velike prednosti u drugom setu, ali je Alkaraz samouvjerenom igrom uspio da izjednači i da preokrene tok u svoju korist. Španac nastavlja sa sjajnim forhend udarcima.

Siguran gem Đokovića - 7:6, 1:1

Odličan početak drugog seta za Novaka Đokovića, bez izgubljenog poena je stigao do izjednačenja i prvog gema. Kombinuje Đoković udarce, raduje i njegova pokretljivost na početku drugog dijela igre.

Alkaraz odbranio svoj servis na početku drugog seta - 7:6, 0:1

Karlos Alkaraz je na svom prvom servisu u drugom setu imao 40-0, ali je Novak Đoković odličnom igrom sa osnovne linije uzvratio i doveo gem do izjednačenja. Ipak, Španac se pribrao, i poveo sa 1-0 na početku drugog seta.

-----

Đoković osvaja prvi set - 7:6

Taj-brejk, Đoković - Alkaraz 7:3

7:3 - Kraj je prvog seta, Novak je stigao do vođstva

6:3 - Alkaraz je još jednom izbacio loptu izvan igrališta;

5:3 - Aut, lopta je izašla, Novak povećava prednost;

4:3 - Mini brejk, nakon drugog servisa, Đoković je riternom osovjio poen;

3:3 - Odličan servis Alkaraza, loš odskok lopte i Španac je izjednačio;

3:2 - Sjajan volej Đokovića, povratio je prednost;

2:2 - Natjerao je Đoković protivnika na grešku;

1:2 - Alkaraz je osvojio i drugi poen, sedmi bekhend viner za Španca;

1:1 - Ne predaje se Alkaraz, pretvorio je defanzivnu igru u sjajan napad i osvojio poen forhend vinerom;

1:0 - Novak je stigao do vođstva u taj-brejku, bio je siguran s osnovne linije i naterao Alkaraza na grešku.

Alkaraz uveo prvi set u taj-brejk - 6:6

Karlos Alkaraz je uspio da dođe do poravnanja rezultata i time uveo prvi set u taj-brejk. Pored toga uspio je da spasi set loptu.

Đoković opet ima prednost, pritisak na Alkarazu - 6:5

Uspeio je Đoković da povrati vođstvo, sada će pritisak biti na Alkarazu koji će servirati za ostanak u meču. Odvija se velika borba na terenu "Šatrije" u finalu olimpijskog turnira.

Zanimljivo da Đoković još uvijek nije upisao bekhend viner.

Drama se nastavlja, Alkaraz opet izjednačio - 5:5

12 brejk lopti je viđeno u dosadašnjem dijelu meča, ali nijedan brejk. Alkaraz je u 10. gemu bio siguran, bez trzavica u igri. Đoković nastavlja sa dobrom igrom.

Đoković uspio da osvoji bitan gem - 5:4

Sat i pet minuta igre je prošlo, a Đoković je uspio da spasi pet brejk prilika i da potom dođe do prednosti, odnosno nadomak trijumfa u prvom setu. Hrabra igra srpskog tenisera.

Alkaraz lako do izjednačenja - 4:4

Veoma lako je stigao Alkaraz do izjednačenja. Kombinovao je i birao sjajne udarce koje Đokoviću nisu odgovarale zbog lošeg položaja na terenu. Španac sjajno kontroliše svoj dio terena i napada srpskog igrača.

Uzvratio je Đoković ekspresnim gemom - 4:3

Ponovo je pritisak na Alkarazu. Đoković je stigao do četvrtog gema veoma brzo sa samo jednim izgubljenim poenom i to poslije duple servis greške, prve na meču.

Đoković je dobar u igri s osnovne linije, dok je Alkaraz izuzetno rastrčan i ofanzivan. Moguće da će u tom napadačkom stilu početi da greši, upravo iz forhenda, presudna će biti koncentracija Španca.

Alkaraz siguran - 3:3

Јoš uvijek Alkaraz insistira na forhend udarcima, a rijetko kada greši. Đoković je i dalje defanzivan, dok Španac koristi svaku priliku da napadne srpskog tenisera.

Đoković nastavlja tamo gdje je stao - 3:2

Alkaraz izaziva Đokovića, odlično se kreće na terenu, a izgleda da mu to i pomaže. Đoković je osvojio gem, ali teže od prethodna dva na prilikom svog servisa.

Španac se konstantno izvlači na forhend udarce, a Đoković nastavlja sa svojom prepoznatljivom igrom.

Srpski teniser je spasio tri brejk prilike, a uz to došao je do važnog gema.

Đoković i Alkaraz (Foto: EPA/CAROLINE BLUMBERG)

Uspio je Alkaraz, gem za samopouzdanje Španca - 2:2

Izdržao je Alkaraz veliki pritisak, suočio se sa brejk prilikama, ali je uspio da nadoknadi razliku od 0:40 i da potom dođe do gema koji će mu svakako služiti za podizanje samopouzdanja.

Đoković preokrenuo gem - 2:1

apočeo je srpski teniser odvažno, ali je Alkaraz stigao do 0:30. Uprkos toj prednosti, Novak je stabilnom igrom i zahvaljujući udarcima protivnika koji su završavali izvan igrališta preokrenuo tok gema i stigao do novog vođstva.

Đoković ima 4/12 prilikom prvog servisa, dok je na drugom izuzetno dobar 8/8.

Ništa od brejka, Alkaraz izjednačio - 1:1

Skoro 15 minuta traje olimpijsko finale, duge razmjene su obeležile prva dva gema. Alkaraz je uspeo da izjednači, uprkos brejk loptama koje je imao Đoković. Srpski teniser nije realizovao prednost koju je imao.

Španac je napadački započeo meč, insisitira na kratkim razmjenama, a Đoković na dugim.

Dobar početak finala za Đokovića - 1:0

Imao je Đoković tri gem lopte, a Alkaraz je uspeo da osvojio dva poena i da unese malo neizvjesnosti na početku.

Publika je burno ispratila sva dešavanja na terenu od početka i ako je suditi na osnovu igre dvojice vanserijskih tenisera, djeluje da će ovo biti dug i iscrpljujuć meč po pariskom suncu.

-----

Đokoviću bi pobjeda nad Alkarazom omogućila da postane tek peti teniser koji je osvojio zlatni slem u karijeri - sva četiri grend slem turnira plus zlatna olimpijska medalja. Ovim dostignućem mogu da se pohvale samo Andre Agasi, Rafael Nadal, Serena Vilijams i Štefi Graf.

Sa 37 godina, Đoković bi bio najstariji olimpijski šampion u tenisu u pojedinačnoj konkurenciji otkako se ovaj sport vratio u program Igara u Seulu 1988. godine.

Ukoliko Alkaraz trijumfuje u Parizu objediniće u jednoj godini titule na Rolan Garosu, Vimbldonu i Olimpijskim igrama, a to je jedino uspio njegov sunarodnik Rafael Nadal.

Pored toga, Alkaraz bi postao najmlađi osvajač zlatne teniske medalje na Igrama. Nadmašio bi Marka Rosea, koji je sa 22 godine 1992. u Barseloni postao najmlađi osvajač.

Đoković je put do olimpijskog finala započeo rutinskom pobjedom protiv Australijanca Metjua Ebdena (2:0), kojem je prepustio samo jedan gem. U drugom kolu je već savladao jednog (malo starijeg) Španca - Rafaela Nadala (2:0), a u osmini finala Dominika Kepfera iz Njemačke (2:0). Ni Grk Stefanos Cicipas nije mu uzeo set u četvrtfinalu (2:0), a pobjedom nad Italijanom Lorencom Muzetijem (2:0) u polufinalu obezbijedio je srpskom timu drugu medalju u Parizu.

Đoković je do finala na olimpijskom turniru stigao bez izgubljenog seta.