latinica  ћирилица
04/08/2024 |  14:13 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

"Prebilovci - jedno od četiri najstradalnija sela u svijetu"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su Prebilovci kod Čapljine jedno od četiri najstradalnija sela u svijetu u Drugom svjetskom ratu, gdje su ustaše pokazale svu svoju monstruoznost i nečovječnost kako 1941, tako i 1992. godine.
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Milorad Dodik (Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

- O kakvim monstrumima je riječ, govori podataka da su ustaše avgusta 1941. godine u Prebilovcima zauvijek ugasili ognjišta 54 srpske porodice i u potpunosti zatrli trag njihovog postojanja. Ovo je još jedna žalosna potvrda da su Srbi najstradalniji narod u 20. vijeku - istakao je predsjednik Srpske, navodeći da je iz Prebilovaca tek 1962. godine ispraćen prvi mladić regrut u tadašnju ЈNA.

Povodom 83 godine od svirepog zločina koje su počinile ustaše nad prebilovačkim Srbima, predsjednik Srpske je u izjavi za Srnu naveo da su u zoru 4. avgusta 1941. godine ustaše, dojučerašnje komšije, napale selo u kojem su bile uglavnom žene, djeca i starci, i započeli sa orgijanjem i iživljavanjem nad srpskom nejači koji su bili nemoćni da pruže otpor zlotvorima.

- Ustaško orgijanje, iživljavanje i bestijalnosti nad nezaštićenim ženama i djevojkama, a posebno nedužnim djevojčicama trajalo je nekoliko časova. Јedina osoba koja se spasila i živa izašla iz zgrade osnovne škole, u kojoj su bili zatvoreni, bila je Mara Bulut koja je svjedočila da su ustaše vadile bebe iz kolijevki, razbijali njihove glava o zidove učionica i nabijali na bajonete pred očima njihovih majki, dok su učiteljicu Stanu Arnautović više puta silovali njeni bivši učenici Hrvati.

Nakon svih ovih zlostavljanja i mučenja, ustaše su potom prebilovačke Srbe prebacile u silos kod sela Tasovčića, odakle su sutradan, 5. avgusta, transportovani do sela Šurmanci gdje su ostali do jutra, mučeni i maltretirani, bez kapi vode i hrane - podsjetio je Dodik.

U ranim jutarnjim časovima 6. avgusta, naveo je on, izmučene prebilovačke Srbe, njih više od 500 koji su nekim čudom preživjeli sva mučenja, ustaški zločinci doveli su do jame Golubinke gdje su ih punih šest sati žive bacali u jamu.

- Ni to im nije bilo dovoljno, pa su i narednih dana dovodili preostale Srbe iz okolnih sela i bacali u istu jamu, odakle su danima dopirali jauci i plač, dok je ispucala hercegovačka zemlja bila natopljena srpskom krvlju. Mjesec dana je trajalo zlostavljanje, mučenje, tortura, iživljavanje i pokolj, da bi ustaše na kraju etnički potpuno očistile Prebilovce, a potom naselili hrvatske porodice i promijenili naziv u Novo Selo - naveo je Dodik.

On je naglasio da je od 1.000 stanovnika Prebilovaca, koliko ih je bilo uoči Drugog svjetskog rata, ustašku torturu, koja je trajala od Ilindana do kraja avgusta 1941, preživjelo njih svega 172, uglavnom muškaraca, samo četiri udate žene i mali broj dječaka i djevojčica, dok je jama posatala vječni dom za oko 5.000 Srba iz Prebilovaca i okolnih sela.

O kakvoj monstruoznosti ustaša je riječ, naveo je Dodik, govori i podatak da su italijanski vojnici koji su okupirali Hercegovinu bilo zgroženi njihovim zlodjelima i počeli da hapse koljače, pružajući zaštitu preostalom srpskom stanovništvu, a o razmjerama ustaške bestijalnosti u Prebilovcima u izvještaju Benitu Musoliniju pisao je čak italijanski general Alesandro Luzana, izražavajući svoju nevjericu i ogorčenost.

- Ustaše su trijumfalno slavile svoju monstruoznost, koju su čak i opjevali, likujući: "Srpske su se pogasile svijeće, upalit' se više nikad neće". Ali, uprkos njihovim zlodjelima, srpske svijeće niko neće ugasiti, one i danas sijaju i to jače nego ikada, i u Prebilovcima i u Hercegovini, i u cijeloj Republici Srpskoj. Ubijali su nas i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom, ali nisu nas uspjeli ubiti, živi smo i danas smo svoji na svome - rekao je Dodik.

On je naglasio da je i ovaj zločin u Prebilovcima bio zataškavan i prikrivan u bivšoj Јugoslaviji, kao i mnogi drugi zločini nad Srbima, a 1961. godine jame u koje su bacani hercegovački Srbi su zabetonirane, sa namjerom da se istina nikada ne sazna.

- Međutim, nema te istine koja neće ugledati svjetlost dana, pa tako i ova srpska, prebilovačka i mučenička. Otkopavanje 13 jama počelo je 1990, a kosti više od 5.000 hercegovačkih srpskih stradalnika sahranjeni su na današnji dan 1991. godine pored hrama u Prebilovcima. Međutim, povampirene ustaše ponovo su ubile ubijene Srbe, koji su i mrtvi smetali zlotvorima, pa su u junu 1992. minirali kriptu sa kostima ubijenih Srba. Nakon povratka Srba u Prebilovce 2000. godine, pronađeni ostaci kostiju prebilovačkih mučenika su sakupljeni i sahranjeni u obnovljenoj kripti Hrama Vaskrsenja Hristvog, gdje su konačno našli svoj smiraj i spokoj - naglasio je Dodik.

On je naglasio da je prošlost ovog srpskog sela potresna i jedinstvena u svijetu i zbog toga danas, sutra i ubuduće uspomena i sjećanje na prebilovačke mučenika mora da se njeguje.

- Ovakva žrtva ne zaslužuje i ne smije da padne u zaborav, jer nas na to opominju suze, jauci i nevina krv nejači koji su zlotvorima, neljudima i monstrumima bili krivi samo zato što su Srbi. Srpske žrtve su naša prošlost, sadašnjost i budućnost, jer ne postoji nijedan narod na svijetu osim Srba koji je, nažalost, imao svoje Prebilovce, Garavice, Stari Brod, Kragujevac, Јasenovac, Šušnjar, svoju "Oluju" i "Bljesak", sarajevski egzodus, Kordun, Krajinu i Liku, Bratunac i Podrinje...

I danas, poslije svega, poslije svih naših stradanja imaju obraza da kažu da smo mi "genocidni". I to nam kažu potomci onih koji su nas ubijali, klali, bacali u jame, pljačkali, palili. Ni to im nije dovoljno, pa bi da im poklonimo i predamo na tacni krvlju natopljenu Republiku Srpsku, naše šume, rijeka, bogatstva. Možete da prijetite, da namještate suđenja, falsifikujete istoriju, da nas sankcionišete, sve vam džaba - Republiku Srpsku vam ne damo, ona je naša kuća, naša otadžbina, naša svetinja, a svetinja se ne daje, ona se čuva i brani kao što se čuva i njeguje sjećanje na naše slavne pretke i to radi naših potomaka i svih budućih generacija da im se ne ponovi 20. vijek, vijek srpskog stradanja - poručio je Dodik.

U Organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova sutra i u utorak biće obilježene 83 godine od monstruoznog zločina nad srpskim narodom, mještanima Prebilovaca, koji su počinile ustaše 1941. godine.