latinica  ћирилица
04/08/2024 |  15:58 ⇒ 15:58 | Autor: SRNA

Macura: Zbog "Oluje" u Hrvatskoj se rađa manje Srba nego drugih nacionalnosti

Demografske posljedice hrvatske akcije "Oluja" sprovedene prije 29 godine dovele su do toga da se danas u Hrvatskoj rađa manje Srba nego drugih nacionalnosti, istakla je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za rodnu ravnopravnost, sprečavanje nasilja nad ženama i ekonomsko i političko osnaživanje žena Tatjana Macura.
Tatjana Macura - Foto: RTRS
Tatjana MacuraFoto: RTRS

Ona je ukazala da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja" dovela do toga da Srba danas gotovo da nema na prostoru Hrvatske, a procjena demografa je da će do 2050. godine usljed odumiranja stare populicije u Hrvatskoj biti tek 30.000 Srba starosjedelaca.

Macura je u saopštenju navela da je, prema dostupnim podacima iz 2020. godine, u Hrvatskoj rođeno 33.270 Hrvata, 586 Srba i 674 Roma.

Ona je objasnila da podaci iz popisa 2021. godine pokazuju da Srbi u Hrvatskoj čine 3,2 odsto populacije, od čega je samo 1,5 odsto djece, dok je 6,1 odsto starijih od 65 godine i uglavnom je riječ o starijim povratnicima.

Macura je navela da je hrvatska vojno-policijska akcija "Oluja", započeta 4. avgusta 1995. godine, dovela do najvećeg etničkog čišćenja u modernoj istoriji Evrope.

Ona je ocijenila da je pogromom raseljeno više od 220.000 Srba sa prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Korduna i da je najveći broj njih svoje novo mjesto pod suncem pronašo upravo u Srbiji.

Macura je navela da je Srbija, kao i mnogo puta prije ili poslije, pokazala visok stepen solidarnosti i želje da se integracija sprovede u punom obimu i da skoro tri decenije kasnije izbjegli iz Hrvatske u Srbiji šire svoje porodice, školuju se i učestvuju u društveno-političkom životu ravnopravno sa srpskim građankama i građanima koji su rođeni u Srbiji.