latinica  ћирилица
04/08/2024 |  16:09 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

U selu Grdanovci kod Sanskog Mosta tradicionalno okupljanje mještana (VIDEO)

U selu Grdanovci kod Sanskom Mosta već desetak godina tradicionalno se okupljaju mještani. Iako je selo ostalo samo sa tri stanovnika, tokom ljeta oživi. Vraćaju mu se oni koji su ga napustili nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata. Oni koji su tu tokom cijele godine kažu da teško žive jer su potpuno odsječeni od svijeta.
Srbi u Sanskom Mostu - Foto: RTRS
Srbi u Sanskom MostuFoto: RTRS

Malobrojni Srbi koji žive na području Sanskom Mosta suočavaju se sa brojnim problemima. Nekada su četiri autobuske linije iz Grdanovaca do Sanskom Mosta prevozile radnike i đake, a sada je skoro pusto selo sa tri mještana. Među njima je i Mirko Domazet koji živi od ovčarstva. Najveći problem je, kaže, loša putna komunikacija.

- Nahveći prioritet nam je put. Totalno smo takoreći odjsečeni od svijeta. Ovdje nema nigde blizu trgovine, najbliža nam je trgovina 15 kilometara, u Sanskom Mostu - priča Domazet.

Brojni mještani koji su se raselili po svijetu, rado se sjećaju rodnog sela. Milana Delić došla je iz Stare Pazove. Prisjetila se djetinjstva i perioda kada je selo bilo živo.

Cilj je da se rodni kraj nikad ne zaboravi i da mladi znaju svoje korijene, priča Marko Miljević, jedan od organizatora okupljanja mještana Grdanovaca.

- Okupi se nekih stotinjak ljudi, obično su to potomci naših predaka koji su ovdje rođeni. Svi oni uvijek iskazuju želju da dođu tamo gdje su im korijeni - kaže Miljević.

Nedavno je saniram most koji selo spaja sa glavnim saobraćajnicama. Mještani se nadaju da ih lokalne vlasti neće zaboraviti, kako bi se u narednom periodu ovdje stvorili bolji uslovi za život.