latinica  ћирилица
04/08/2024 |  16:18 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Zbog vrtoglavih cijena stanova, građani se sve više odlučuju za izgradnju montažnih kuća (VIDEO)

Zbog vrtoglavih cijena stanova, građani su počeli sve više da se odlučuju za izgradnju montažnih kuća. Stručnjaci iz oblasti arhitekture kažu da se danas montažne kuće gotovo ništa ne razlikuju od zidanih objekata, za čiju izgradnju treba izdvojiti više novca i vremena.
Montažna kuća - Foto: RTRS
Montažna kućaFoto: RTRS

Za manje od tri mjeseca ključ u ruke, ovako funkcioniše sistem gradnje montažnih kuća. U posljednje tri godine postale su trend na našem, ali i svjetskom tržištu. Cijena zavisi od kvadrature i materijala.

Najčešće se traže male montažne kuće, porodične od 50 do 120 kvadrata, ističe Dragan Berić, vlasnik firme koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća.

- Mi na našim pprostorima gradimo kuće na sprat, i to samo na jedan sprat, a u Kanadi radimo na pet spratova. Kod nas važe malo drugačije zakonske regulativa. Mi radimo i podno grijanje i jako je malo energije potrebno da se kuća ugrije - tvrdi Berić.

Osim porodičnih kuća, koje se najčešće grade od metalne konstrukcije ili drveta, izuzetno su tražene i montažne vikendice.

- Riječ je o niskoenergetskim objektima. Radimo male vikend kuće, koje su trenutno najtraženije i u prirodnim lokacijama. Manje kvadrature imaju veću cijenu u odnosu na porodične kuće. Cijena objekta za Banjaluku je oko 1.300 KM po kvadratu bez PDV. Riječ je o sistemu gradnje ključ u ruke - rekao je Nebojša Ubiparip.

Montažne kuće su otporne na vremenske nepogode jer se grade od ekološki prihvatljivih, kvalitetnih materijala sa dobrom izolacijom, ali i atraktivnim dizajnom.

Montaže kuće su tip fabrikovanih panela, koje se završvaju u fabrikama, suvi je tip gradnje, bez prašine i malterisanje pa se i sam proces gradnje brže završava, ističu arhitekte.

I Banjalučani su prepoznali pogodnosti koje nude montažne kuće u odnosu na klasične, zidane objekte. Kažu da su jeftinije, kvalitetnije, ugodnije i sa modernim dizajnom.

Iz agenicija za nekretnine smatraju da bi ova proizvodna grana na našim prostorima u pravom svjetlu mogla zaživjeti tek za nekoliko godina jer vrijeme montažnih kuća, kako kažu, tek dolazi.

Firme koje se bave proizvodnjom montažnih kuća i dalje ispituju zahtjeve kupaca na tržištu i klimatske promjene. Za sada se najviše kupuju montažne kuće od 100 kvadrata, čija cijena u prosjeku iznosi oko 90.000 maraka.