latinica  ћирилица
04/08/2024 |  16:41 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Mostarac zaljubljen u Trebinje sakuplja novinske isječke već deset godina (VIDEO)

Trebinje je posljednjih decenija postalo jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih gradova u regionu. Trebinjci vole svoj grad, ali niko se nije dosjetio da radi nešto što radi jedan Mostarac: Zlatko Serdarević već deset godina prikuplja tekstove o Trebinju iz dnevnih novina i do sada je napravio zbirku od nekoliko hiljada isječaka.
Zlatko Serdarević - Foto: RTRS
Zlatko SerdarevićFoto: RTRS

Zlatko Serdarević je novinar, publicista, jedan od onih hroničara starog kova koji prepoznaju duh svog grada i vrijedno bilježe sve ono što je važno sada ili što bi nekome moglo biti važno nekada u budućnosti.

Ali ne radi to Zlatko samo kada je riječ o njegovom voljenom Mostaru: prije desetak godina počeo je da iz dnevnih novina prikuplja sve tekstove koje nađe o Trebinju.

- Mene trebinje impresionira svojom ljepotom kulturom, postoji toliko sadržaja. Grad koji je uzor za sve druge gradove u Hercegovini pa čak i za Mostar - kaže Serdarević.

Zlatko je do sada sakupio nekoliko fascikli novinskih isječaka i to samo iz četiri lista koje može kupiti u Mostaru - Avaza, Oslobođenja, Večernjeg lista i Nezavisnih novina.

- Јa imam emocije prema Trebinju još od prije rata, a sad ovo što radim htio sam da uporedim moj Mostar i Trebinje, pa se nekad upitam vidi kako Trebinje može, a mi ne možemo. Trebinje ima život i sardžaje kao puno veći gradovi - dodaje ovaj Mostarac.

Zlatko uvijek rado dolazi u Trebinje, ali ne toliko koliko bi želio. Namjerava da, kada nađe vremena, svoju zanimljivu zbirku na neki način sistematizuje i ukoriči, te da pokloni muzeju u Trebinju ili gradonačelniku. Kaže, možda će nekome nekada trebati.

Zlatko ima i ogromnu zbirku tekstova i o svom voljenom Mostaru, još obimniju, stariju i raznovrsniju od ove trebinjske.

I dalje vrijedno bilježi i prikuplja sve ono što smatra da je zanimljivo za oba grada. Nadamo se da će u njegovima zbirkama biti što više dobrih i lijepih vijesti, a možda će njegov primjer dati ideju i nekome u samom Trebinju da uradi nešto slično.