latinica  ћирилица
04/08/2024 |  18:19 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Na Popovića brdu kod Oštre Luke održana 252. Grmečka korida (VIDEO)

Na Popovića brdu kod Oštre Luke, održana je 252. Grmečka korida. U tradicionalnoj manifestaciji učestvovali su bikovi iz Prijedora, Kozarske Dubice, Oštre Luke, Sanskog Mosta, Mrkonjić Grada i Јajca.
Korida - Foto: RTRS
KoridaFoto: RTRS

Rogove je ukrstilo oko 20 bikova. Pored bezbjednosti tokom same borbe, neophodnno je redovnom ishranom i treninzima, bikove prirpemiti za borbu.

- Ovdje dolazim već toliko godina i dokle god imam bika dolazićemo ovddje - naveo je

Grmečka korida čuva slobodarski duh našeg naroda. Organizator manifestacije, opština Oštra Luka, obezbijedila je i nagradni fond - 20 hiljada maraka.

- Svi bismo trebali da smo čitali pripovjetku Јablan, Petra Kočića, koja upravo opisuje to na simboličan način, otpor našeg naroda prema tuđinskoj vlasti - rekao je predsjednik Organizacionog Odbora 252. Grmečke koride Nemanja Kuridža.

Ovo zaslužuje da bude najveća korida koja se održava jer samo 252 godine dugo i to je jedna od najstarijih manifestacija u Srpskoj i samoj BiH, naveo je zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Duško Došenović. Grmečka korida, koja je do devedestih godina organizovana na Međeđem brdu, od 1997. godine održava se na Popovića brdu.