latinica  ћирилица
04/08/2024 |  18:23 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Zoran i Ozren Đurić u rodnom Petrovu šire preradarske farme (VIDEO)

Dva brata, dva poljoprivredna gazdinstva. Zoran i Ozren Đurić iz Karanovca, u ozrenskoj opštini Petrovo, bave se peradarstvom, odnosno tovom pilića.
Zoran i Ozren Đurić - Foto: RTRS
Zoran i Ozren ĐurićFoto: RTRS

U vrijeme kada mnogi razmišljaju o odlasku oni egzistenciju i budućnost svojih porodica vide u rodnom kraju.

Na temeljima onoga što je prije više od tri decenije započeo otac nastavili su sinovi Zoran i Ozren Đurić. Izgradili su moderne objekte za uzgoj pilića. Očevo znanje i iskustvo, njihova mladost i entuzijazam, to je formula koja je u njihovom slučaju dovela do uspjeha. U dva odvojena objekta trenutno imaju po 10.000 pilića.

- Tome je najviše zaslužan naš otac. Održao nas je ovdje. Јa imam tri sina, brat ima kćerkicu i tri sina. U tom domaćinstvu ostali smo zajedno - istakao je Ozren Đurić.

- Odlučili smo i ja i brat da ostanemo ovdje. Borićemo se i mi da svoju djecu ostavimo, ako je ikako moguće, da budemo svi na okupu, jer to je sad najveće bogatstvo - dodao je Zoran Đurić.

U dva domaćinstva 11 je članova. Braća su nosioci posla na farmi, ali pomognu i ostali, pa i najmlađi. Nije kažu da nisu razmišljali da odu ,kao što mnogi odlaze, ali oni su izabrali da ostanu.

Bilo je kažu i teških dana. U poplavi 2014. izgubili su 16.000 pilića. Dugove su otplatili tek prije dvije godine. Nije ih to pokolebalo, ostali su na svojim nogama i žele da proširuju proizvodnju. Posao je zahtjevan, osjetljiv, zimi je potrebno grijanje a ljeti hlađenje.

Srećom, peradarstvo ima podsticaje, pa godišnje okrenu pet do šest turnusa. Karanovac je od ranije poznat po uzgoju i tovu pilića. Sada je ovdje desetak domaćinstava koji od toga žive.