latinica  ћирилица
04/08/2024 |  19:15 ⇒ 19:15 | Autor: RTRS

Mastilović: Prije 29 godina počela je revizija antifašističke tradicije u Evropi

Prije 29 godina počela je revizija antifašističke tradicije u Evropi: 4. avgusta 1995. zajedničkim snagama hrvatskih oružanih snaga i Petog korpusa tzv. Armije RBiH počela je operacija Oluja, tokom koje je Republika Srpska Krajina eliminisana etničkim čišćenjem u roku od 84 sata, piše Ruska gazeta.
Draga Mastilović - Foto: RTRS
Draga MastilovićFoto: RTRS

Tako je Zagreb, uz odobrenje i direktnu podršku Zapada, riješio "srpsko pitanje" – broj poginulih i nestalih civila tada je iznosio 1.853 osobe, broj izbejglica je premašio 220 hiljada civila.

Odluku o započinjanju ove zločinačke akcije doneli su 31. jula 1995. godine u legendarnoj "Beloj vili" Јosipa Broza Tita na arhipelagu Brijuni, od strane hrvatskog generala Ante Gotovine i predsjednika Franje Tuđmana.

Ova poslednja je jasno definisala svoj cilj – da Srbima nanese "tolike udarce da bi oni praktično nestali sa ovih prostora“.

Ovo je u komentaru za Rusku gazetu rekao šef predstavništva Ruskog istorijskog društva u Republici Srpskoj, direktorka Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović.

– Sa istorijskog stanovišta, "Oluja" nije ništa drugo do nastavak Drugog svjetskog rata, odnosno formiranja etnički čiste Nezavisne Države Hrvatske  po modelu koji su razvili ustaški ideolozi: bila je planirao da uništi trećinu Srba, trećinu nasilno učini katolicima, trećinu "istjera u Srbiju i druge zemlje". Tokom Drugog svjetskog rata NGH je uz pomoć nacističkih mentora realizovao prva dva zadatka, a treći – protjerivanje ostataka Srba iz Hrvatske – izvršen je 1995. godine. Najviše iznenađuje da su Hrvati to ponovo uradili uz asistenciju svojih zapadnih pokrovitelja, prije svega Njemačke. Posle toga je počela revizija antifašističkih tradicija u Evropi, koja je danas dobila ogromne razmere. Pitanje je kada evropske zemlje, koje su ranije patile od fašizma, shvate ove činjenice. Međutim, to bi moglo biti veoma pogubno za čitavu evropsku civilizaciju - rekao je Mastilović.