latinica  ћирилица
04/08/2024 |  21:09 ⇒ 21:10 | Autor: sputniknews.com

U Engleskoj nastavljeni protesti: Zapaljen hotel sa migrantima, džamijama ponuđeno dodatno obezbjeđenje (VIDEO)

Velika grupa demonstranata, koji se protive migrantima, upala je u hotel u engleskom gradu Roteramu u kojem su smješteni azilanti i zapalila ga.
Protesti u Engleskoj (Foto: EPA/ADAM VAUGHAN) -
Protesti u Engleskoj (Foto: EPA/ADAM VAUGHAN)

Mnogi su bili ogrnuti engleskim zastavama, a dočekali su ih učesnici kontramitinga koji su izvikivali parole u znak podrške migrantima, prenosi Miror.

Tenzije su eskalirale, a na snimcima na društvenim mrežama vidi se da demonstranti bacaju predmete na policiju, prinudivši ih da se povuku.

Demonstranti su potom razbijali prozore na hotelu, a onda i zapalili zgradu.

Nakon što su sinoć izbili nasilni protesti širom Engleske, do sada je uhapšeno najmanje 100 ljudi, a nove demonstracije najavljene su i za danas u više gradova.

Neredi i protesti izazvani su napadom nožem u gradu Sautport gdje je jedan sedamnaestogodišnjak ubio tri devojčice na času plesa.

Starmer: Zažaliće oni koji su u ovome učestvovali

Britanski premijer Kir Starmer osudio je danas napad na hotel u Roteramu opisavši ga kao krajnje desničarsko razbojništvo.

U saopštenju Dauning strita, Starmer je obećao da će vlasti učiniti sve što je potrebno da nasilnike privede pravdi, nakon nemira koji suizbili širom zemlje, prenio je AP.

U obraćanju naciji, koje je prenosila televizija, Starmer je poručio da nasilna rulja ne predstavlja Britaniju, preneo je Skaj njuz.

- Garantujem da ćete zažaliti što ste učestvovali u ovim neredima, bilo direktno ili podstičući ga - naglasio je on.

DŽamijama će biti ponuđeno dodatno obezbjeđenje

DŽamijama koje su u opasnosti od nasilnih nereda u Velikoj Britaniji biće ponuđeno dodatno obezbjeđenje, čime će zajednicama biti pružena vitalna podrška i sigurnost, saopštila je britanska vlada.

Kako se navodi, to će pomoći lokalnim policijskim snagama da zaštite ove važne vjerske objekte.

U skladu sa novim procesom koji je sada na snazi, policija, lokalne vlasti i džamije mogu tražiti da se brzo rasporedi obezbjeđenje, koje će štititi zajednice i omogućiti vjernicima što hitniji povratak na bogosluženje.

Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper izjavila je da je Britanija ponosna i tolerantna zemlja i da niko ne bi trebalo da traži izgovore za sramne postupke huligana, nasilnika i ekstremističkih grupa koji napadaju policajce, pljačkaju lokalne prodavnice ili napadaju ljude na osnovu boje kože.

- U svetlu sramnih prijetnji i napada sa kojima su se suočavale i lokalne džamije u mnogim zajednicama, vlada pruža brzu dodatnu podršku kroz šemu zaštitnog obezbjeđenja džamija, uz podršku lokalnih policijskih snaga i ponavljamo da će se svako ko je umiješan u ometanje funkcionisanja i nasilje suočiti sa snagom zakona - navela je ona.

Naglasila je da Velika Britanije kao nacija neće tolerisati kriminalno ponašanje, opasan ekstremizam i rasističke napade koji su protiv svega za šta se ova zemlja zalaže.