latinica  ћирилица
04/08/2024 |  21:17 | Autor: SRNA

Bosnić: Predstava "Oluja" ističe kvalitet Krajišnika

U predstavi "Oluja", koja je večeras odigrana u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, ne podstiče se mržnja, nego se ističe kvalitet Krajišnika i naroda iz tih krajeva, rekla je autor predstave i glumica Dragana Bosnić.
Banjaluka - predstava Oluja - Foto: SRNA
Banjaluka - predstava OlujaFoto: SRNA

- Želimo da pokažemo da je to narod koji je, kada ukrsti svoje ćivote sa mačem istorije, u stanju da ostane dostojanstven, da se nosi sa tom sudbinom. Ne želimo pokazati bilo kave osvetoljubive emocije prema drugim narodima koji su učestvovali u progonu Srba, to pokazuje kolika je naša duša - rekla je Bosnićeva novinarima.

Ona je navela da predstava na autentičan način prikazuje sudbinu srpskih porodica protjeranih 1995. godine iz Republike Srpske Krajine, ali i svih drugih koje su zbog ratnih dešavanja morale napustiti svoj dom i tražiti ga negdje drugo.

Bosnićeva je rekla da predstava nastala na osnovu iskustava porodica koje su iz tih krajeva stigle u Bačku Palanku i u tom gradu našle svoj novi dom.

Predsjednik Zavičajnog udruženja "Sava Mrkalj" iz Novog Sada Zorica Vlajnić izrazila je zadovoljstvo što je ovo udruženje dalo podršku realizaciji ove predstave.

- Svesrdno smo se uključili u ovaj projekat sa željom da njegujemo kulturu sjećanja, jer to još nije na nivou na kojem bi trebalo da bude - rekla je Vlajnićeva.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Nemanja Davidović istakao je da je predsjednik Srpske Milorad Dodik izuzetno posvećen obilježavanju važnih datuma iz istorije srpskog naroda, a jedan takav datum je i 4. avgust.

- Izuzetno je važno i veliko mi je zadovoljstvo jer smo omogućili publici u Banjaluci da vidi predstavu "Oluja", koja obrađuje tematiku stradanja i progona više od 200.000 Srba sa prostora Republike Srpske Krajine", rekao je Davidović.

Direktor Narodno pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da joj je čast što je imala priliku da ugosti kolege iz Srbije, te zahvalila Davidoviću na inicijativi da se ova predstava odigra u Banjaluci.

- Trudimo se da stavimo na raspolaganje svoje kapacitete projektima kao što je predstava "Oluja", jer je važno da se svaki dan sjećamo događaja koji su obljiželi istoriju srpskog naroda - rekla je Grbićeva.

Bosnićeva potpisuje tekst, režiju, izbor muzike i igra u predstavi, a osim nje, tu su i glumci amateri i muška pjevačka grupa.

Nosilac projekta i glavni organizator je Narodna biblioteka "Veljko Petrović" iz Bačke Palanke i Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj" iz Novog Sada.