latinica  ћирилица
05/08/2024 |  07:18 ⇒ 08:37 | Autor: RTS

Deseti dan OI u Parizu - vaterpolisti Srbije protiv Mađara za kraj grupne faze

Desetog dana Olimpijskih igara u Parizu srpski vaterpolisti grupnu fazu olimpijskog turnira zatvaraju duelom sa Mađarima.
Olimpijada (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ, ilustracija) -
Olimpijada (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ, ilustracija)

Vaterpolisti Srbije, osvajači zlatne medalje na prethodna dva olimpijska turnira, igraju od 12.00 časova protiv Mađarske u posljednjem kolu grupe B.

Iako su upisali dva zabrinjavajuća poraza u Parizu - od Australije i Španije, "delfini" su pobjedom nad Francuskom u subotu već obezbedili plasman u četvrtfinale.

Ni Mađari nisu igrali u skladu sa tradicijom i svojim renomeom. Kao i srpski vaterpolisti, dozvolili su sebi poraze od Australije i Španije, pa će današnja utakmica biti direktan duel za treće mjesto u grupi B i, bar na papiru, nešto lakšeg protivnika u četvrtfinalu.

Plasman u četvrtfinale obezbijediće po četiri najbolje ekipe iz obje grupe (A i B). Prvi iz jedne grupe igraće u četvrtfinalu protiv četvrtog iz druge grupe, a drugi protiv trećeg i obrnuto.

Vaterpolisti, peto kolo:

12.00 Mađarska - Srbija (Grupa B)

13.35 Australija - Јapan (Grupa B)

15.10 Grčka - Italija (Grupa A)

18.30 Hrvatska - SAD (Grupa A)

20.05 Francuska - Španija (Grupa B)

21.40 Rumunija - Crna Gora (Grupa A)

Danas u Parizu počinju i nadmetanja rvača, a prvi će se od predstavnika Srbije takmičiti Georgij Tibilov u kategoriji do 60 kilograma grčko-rimskim stilom.

Početak programa zakazan je za 15.00 časova, a prvi protivnik Tibilovu biće Turčin Enes Basar. Njihova borba je prva na rasporedu.

Nakon devetog dana Olimpijskih igara u Parizu podeljeno je 511 medalja, a osvojilo ih je 70 olimpijskih timova. Najviše odličja uzele su Sjedinjene Američke Države - čak 71, a druga po broju medalja je Kina sa 44, dok je Francuska treća sa 41.

Prvu medalju za Srbiju osvojili su strijelci - Zorana Arunović i Damir Mikec u disciplini deset metara vazdušni pištolj - miks, dok je Novak Đoković u nedelju pobedio Karlosa Alkaraza u finalu teniskog turnira i donio srpskom timu drugo zlato.

Јubilarni deseti takmičarski dan u Parizu počeće već u 8.00 sati triatlonom za mješovite timove, ako kvalitet vode u Seni dozvoli.

Za 10.55 zakazano je finale turnira u badmintonu za žene, dok će se od 14.30 za medalje boriti i muškarci.

Veče je rezervisano za basket 3x3 - polufinala, meč za bronzu i finale.

Priliku da u pojedinim kategorijama i disciplinama osvoje olimpijska odličja imaće danas i strijelci, gimnastičari, kajakaši, biciklisti, surferi i atletičari.