latinica  ћирилица
05/08/2024 |  08:12 ⇒ 11:48 | Autor: RTRS

Mrša: Moramo da razgovaramo o novim modalitetima za rješenje situacije (VIDEO)

Isplata naknada za rad po službenoj dužnosti i povećanje tarifa za svoje usluge - zahtjevi su advokata iz Republike Srpske i Federacije koji su peti dan u štrajku.
Dalibor Mrša - Foto: RTRS
Dalibor MršaFoto: RTRS

- Ništa se nije desilo preko noći, period u kojem advokati traže svoja prava traje godinu dana. Od 2005. godine nije se ništa mijenjalo po pitanju naknada za advokate. Advokati su uvijek ostakli po strani - rekao je predsjednik Advokatske komore Republike Srpske Dalibor Mrša.

Mrša je gostujući u našem Јutarnjem programu rekao je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno do kompromisnog rješenja sa ministarstvima pravde Srpske i BiH.

- Ukoliko postoje nepremostive prepreke, moramo da razgovaramo o novim modalitetima za rješenje situacije. Ako dođe do kompromisnog rješenja mi želimo jasno da znamo koji je to maksimum koji ministarstva pravde Republike Srpske mogu da ponude advokatskim komorama - zaključio je Mrša.

Podsjetimo, advokati su počeli štrajk zbog toga što im nisu isplaćene naknade za odbrane po službenoj dužnosti pred Sudom BiH.

Advokati u Srpskoj istovremeno traže od resornog ministarstva da se usvoji tekst Tarife o nagradama i naknadi koji je dostavljen Ministarstvu pravde Republike Srpske još 5. decembra prošle godine.

U dopisu Advokatske komore Republike Srpske dostavljenom osnovnim i okružnim sudovima u Srpskoj navodi se između ostalog, da će protest trajati do ispunjenja zahtjeva, te su sudovi zamoljeni da više ne donose rješenja o postavljanju advokata iz Republike Srpske za odbrane po službenoj dužnosti.

Iz Ministarstva pravde ranije su naveli da "pažljivo razmatraju zahtjeve Advokatske komore Republike Srpske kako bi, na osnovu dijaloga i međusobnog razumijevanja, pronašli najprikladnije rješenje, između očekivanja advokata, ali i mogućnosti u usvojenom budžetu Republike Srpske".