latinica  ћирилица
05/08/2024 |  09:22 | Autor: SRNA

Spasojević: U završnoj fazi štampanje i distribucija udžbenika

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo u završnoj je fazi štampe i distribucije udžbenika u knjižare širom Republike Srpske, a cijene su na nivou prošlogodišnjih, izjavio je vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Predrag Spasojević.
Udžbenici - Foto: RTRS
UdžbeniciFoto: RTRS

- Zavod je i ove godine ponudio roditeljima mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate u svim maloprodajnim objektima. To je mogućnost koju nudimo dugi niz godina, za koju ne vlada veliko interesovanje, ali naša odluka je da ponudimo ovu opciju - rekao je Spasojević za Srnu.

On smatra da je kupovina udžbenika na rate u vidu pretplate svakako dobra opcija i olakšava roditeljima spremanje školaraca za septembar i novu školsku godinu.

Novi udžbenici u školskoj 2024/2025. godini za osnovnu školu su "Prva knjiga" /udžbenički komplet za prvi razred osnovne škole/, "Digitalni svijet" za četvrti razred, "Matematika" i "Radna sveska za matematiku" za peti razred, "Istorija" za šesti i sedmi razred, "Čitanka", "Fizika", "Zbirka zadataka za fiziku" i "Osnovi informatike" za osmi razred, te "Matematika" i "Zbirka zadataka iz matematike" za deveti razred.

U školskoj 2024/2025. godini novi udžbenici za srednju školu su "Sociologija" za treći i četvrti razred gimnazije, "Filozofija" za četvrti razred gimnazije, "Higijena sa zdravstvenim vaspitanjem" za drugi razred srednje škole, struka zdravstvo, zanimanje medicinski tehničar, akušersko-ginekološki tehničar, fizioterapeutski tehničar i pedijatrijski tehničar, za treći razred za zanimanje farmaceutski tehničar i za prvi razred za zanimanje zubno-stomatološki tehničar.

Novi udžbenici su i "Računari i programiranje" za drugi razred srednje škole, struka mašinstvo i obrada metala, zanimanje mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje i tehničar ce-en-ce tehnologija, "Bezbjednost i regulisanje saobraćaja" za drugi razred srednje škole, zanimanje vozač motornih vozila, struka saobraćaj, "Estetsko oblikovanje" za drugi razred srednjih stručnih škola, struka tekstilstvo i kožarstvo, zanimanje modni krojač.

Među novim izdanjima je udžbenik "Bankarskog poslovanja" za treći razred srednjih stručnih škola, struka ekonomija, pravo i trgovina, zanimanje bankarski tehničar, "Zbirka zadataka iz privredne matematike" za treći i četvrti razred srednje stručne škole za sva zanimanja struke ekonomija, pravo i trgovina.

- U proceduri odobravanja je još nekoliko rukopisa udžbenika za srednje škole, te ćemo po dobijanju odobrenja za ove udžbenike pristupiti i njihovoj pripremi i objavljivanju - napomenuo je Spasojević.

On je istakao da se digitalizacija sadržaja udžbenika vrši u skladu sa strateškim dokumentima Vlade Republike Srpske i planom poslovanja Zavoda.

Spasojević je naveo da je proces započet pilot-projektom, a sada to predstavlja značajan iskorak u obrazovnom sistemu i udžbeničkoj politici Republike Srpske.

- Zavod je s ciljem izvršenja i sprovođenja digitalizacije udžbenika osnovao posebno službu koja se bavi digitalizacijom sadržaja. Za sve udžbenike kod kojih se vrši digitalizacija zaključuje se ugovor i obezbjeđuju autorska prava za sve sadržaje, u skladu sa zakonskim procedurama. Sadržaji udžbenika prate štampani udžbenik i odobreni su od autora udžbenika - rekao je Spasojević.

Kada je riječ o obezbjeđivanju udžbenika od Vlade Republike Srpske, Spasojević je naveo da će, kada zvanično dobiju zaključak Vlade i instrukciju resornog ministarstva, moći da planiraju isporuke udžbenika po školama.

Spasojević je dodao da Zavod ima i niz aktivnosti na polju izdavaštva i promocije djela iz oblasti beletristike.

- Nama slijede sajmovi knjiga u Istočnom Novom Sarajevu, Banjaluci i Beogradu, gdje ćemo predstaviti svoja izdanja i upriličiti promocije. Polovinom septembra očekujemo da iz štampe izađu nagrađeni romani sa konkursa "Zlatna sova" i nagrađena knjiga za djecu "Sovica". Planirali smo da dobitnicima u septembru uručimo nagrade - najavio je Spasojević.