latinica  ћирилица
05/08/2024 |  12:07 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

Mikać: 70 odsto uspješno riješenih radnih sporova

Agencija za mirno rješavanje radnih sporova prva je institucionalizovana služba u Republici Srpskoj koja se bavi rješavanjem individualnih i kolektivnih radnih sporova, kao alternativnim načinom rješavanja sporova između radnika i poslodavca.
Velibor Mikać -
Velibor Mikać

Direktor ove agencije, Velibor Mikać, gostujući u programu Radija Republike Srpske, rekao je da je od ukupnog broja pokrenutih sporova uspješno riješeno čak 70 odsto.

Najčešći razlozi zbog kojih se radnici obraćaju Agenciji za mirno rješavanje sporova su povreda prava iz radnog odnosa, prestanak ugovora o radu i isplata plata, naglasio je Mikać.

Govoreći o prednostima rješavanja sporova posredstvom agencije, Mikać je istakao da se su procedure kraće, sporovi se rješavaju brže, a postupak je potpuno besplatan, što je jedan od osnovnih motiv što im se radnici u postupku obraćaju.

- Postupak je brz i ekpeditivan ukoliko arbitar ocijeni da postoji mogućnost za zaključenje sporazuma. Ukoliko se sporazum ne zaključi, mi smo obavezni da ih uputimo na dalju zaštitu, a to je sud - istakao je Mikać.

Više od 15.000 riješenih slučajeva u Agenciji za mirno rješavanje sporova govori da radnici znaju kome da se obrate i da je ova ustanova opravdala svoje postojanje, naglasio je Mikać.